You are here

Posjeta ambasadora Rumunije

08/11/2013

Novoimenovani ambasador Rumunije Ferdinand Nagy razgovarao je 8. novembra 2013. godine u Privrednoj komori Crne Gore sa predsjednikom Velimirom Mijuškovićem o stanju ekonomija dvije zemlje, saradnji i mogućnostima njenog unapređenja.

Predsjednik Mijušković je istakao da, iako su Crna Gora i Rumunija relativno blizu, ekonomska saradnja nije na nivou na kojem bi mogla biti. Tome su doprinijeli limitirajući faktori poput neadekvatne saobraćajne povezanosti, pa je mišljenja da u narednom periodu treba raditi na unapređenju infrastrukture. Govoreći o turizmu, ocijenio je da bi se uvođenjem čarter letova i povezivanjem aerodroma uvećala posjeta rumunskih turista našoj zemlji. Dodao je da bi iskustva Rumunije bila od pomoći crnogorskoj industriji.
Mijušković smatra da između privrednih komora Rumunije i Crne Gore postoji mogućnost organizovanja poslovnog foruma, kao i potpisivanja Sporazuma o saradnji.
Ambasador Nagy je istakao da mu je glavni cilj unapređenje ekonomske saradnje između Rumunije i Crne Gore.
Govoreći o regionalnoj saradnji stavio je akcenat na predstojeci Ekonomski forum 16+1: Centralno istočne evropske zemlje – Kina, koji će se održati u Bukureštu 26. novembra 2013. godine. Na forumu će u fokusu biti pronalaženje novih poslovnih mogućnosti I saradnje u sektorima energetike, agriculture, turizma, ICT kao i infrastrukture.
Ambasador na tom Forumu očekuje učešće najviših državnih zvaničnika, predstavnika biznisa i privatnih sektora iz Kine i zemalja Centralno istočne Evrope.
On je pozvao zainteresovane crnogorske privrednike da se u što kraćem roku prijave za učešće na pomenutom forumu koji je ocijenio velikim događajem i prilikom uspostavljanje poslovnih kontakata sa zemljama Centralno istočne Evrope i Kine.