You are here

Posjeta Predsjednika Komore Bjelorusije

25/06/2013

Predsjednik Privredne komore Bjelorusije, gospodin Mihail Myatlikov boravio je u posjeti Privrednoj komori Crne Gore. Predsjednici Mijušković i Myatlikov koji imaju saradnju visokog nivoa unutar asocijacije komora Evrope, EUROCHAMBRES-a, razmijenili su informacije o stanju svojih ekonomija, trenutnoj saradnji i mogućnostima njenog unapređenja.

Predsjednik Mijušković je gostu prezentovao kretanja crnogorske ekonomije od sticanja nezavisnosti, rast koji smo zabilježili u 2007.godini od 10,7%, pa do recesije koja je našu zemlju zadesila 2009.godine, te ponovnom blagom oporavku u godinama koje su uslijedile.

Upoznajući gospodina Myatlikov sa činjenicom da smo u Crnoj Gori značajnu pažnju posvetili unapređenju poslovnog ambijenta, koji pruža siguran okvir za poslovanje kako stranim, tako i kompanijama iz inostranstva, osvrnuo se i na sve prednosti i nedostatke bezrezervnog otvaranja domaće ekonomije.

Predsjednik je gosta upoznao sa mogućnostima ulaganja u Crnu Goru, apostrofirajući sektor energetike, poljoprivrede, turizma i saobraćaja.

Susret je bio prilika i da se razmijene informacije o robnoj razmjeni ove dvije zemlje, koja je na gotovo zanemarljivom nivou. Robna razmjena koju Crna Gora realizuje sa ovom zemljom svega je 0,44% ukupne razmjene koju ostvaruje sa svijetom.

Nešto bolja je saradnja u oblasti turizma, gdje su turisti iz Bjelorusije  u 2012.godini posjetama činili  1,6% od ukupnog broja i u tom periodu ostvarili 1,7% od ukupnog broja ostvarenih noćenja.

Imajući u vidu prirodne kapacitete ovih zemalja, svakako treba predano raditi na unapređenju saradnje. Posebno efikasno i u kratkom roku bi se moglo djelovati na povećanju broja posjeta bjeloruskih turista Crnoj Gori.

Velika očekivanja, kako su se saglasili predsjednici dvije Komore treba imati i od sporazuma o slobodnoj trgovini koji se još uvijek pregovara, a bez sumnje bi mogao unaprijediti naše ekonomske veze. Čak šta više, Crna Gora bi na trgovinskoj mapi Evrope zahvaljujući ovom Sporazumu mogla biti značajno bolje pozicionirana. Zbog toga nam je u interesu da do njegovog potpisivanja dođe što prije.

Gospodin Myatlikov je podsjetio na činjenicu da je trgovina između Rusije, Kazahstana i Bjelorusije slobodna, te da su zbog geografske pozicije njegove zemlje, mnoge multinacionalne kompanije baš se opredjeljivale da tu otvaraju logističke centre.

Bjelorusija je značajan proizvođač poljoprivrednih i građevinskih mašina, koje su pored ostalog svoja tržišta pronašle i u Australiji i Novom Zelandu. Posebno interesantan je bjeloruski program mehanizacije za rudnike, za koji bi crnogorske kompanije iz sektora vađenja rude mogle biti zainteresovane.
Predsjednici komora vide mogućnost saradnje i u dijelu plasmana veoma cijenjenih crnogorskih vina na tržište Bjelorusije.

Naravno, prema riječima Myatlikova Crna Gora bi sa svojom ponudom u zimskom turizmu bila značajna destinacija za turiste iz njegove zemlje. Povećanje turističkih posjeta, usko je povezano sa saobraćajnim konekcijama. Postojanje čarter linija iz Minska ka crnogorskim aerodromima doprinosi rastu broja turista, ali su predsjednici mišljenja da bi uspostavljanje redovnog avio saobraćaja podstaklo i povezivanja i u drugim sferama.

Osim ovoga predsjednici smatraju da razvijanje saradnje u oblasti spoljnotrgovinske arbitraže može biti oportuno za obije Komore.

Prvi naredni korak je izrada Sporazuma o saradnji Privrednih komora, kojim bi se definisali i usmjerili dalji koraci saradnje.