You are here

Posjeta Predsjednika Privredne komore Srbije

08/05/2013

Novoizabrani predsjednik Privredne komore Srbije, Željko Sertić boravio je u posjeti Privrednoj komori Crne Gore.

Tom prilikom razgovarao je sa predsjednikom Privredne komore Crne Gore, Velimirom Mijuškovićem o ukupnoj ekonomskoj sardnji dvije zemlje, potencijlnim poljima njenog unapređenja, kao i međukomorskoj sardanji.

Predsjednici Komora su se saglasili da je privredna sardnja na veoma dobrom nivou, ali i istakli činjenicu da budući da su naša tržišta veoma povezana i upućena jedno da drugo uvijek treba tražiti prostor za njeno dalje snaženje. To je posebno važno činiti u periodima ekonomske krize kao što je ovo koje upravo živimo.
Na sastanku je bilo riječi o zajedničkim razvojnim projektima, posebno iz oblasti infrastrukture. Takođe, Luka Bar kao potencijal izuzetne važnosti za ekonomiju Crnu Goru, treba da bude više uposlen i korišćen od strane kompanija iz Srbije.

Turizam je takođe bio jedna od tema ovog susreta. Predsjednik Mijušković je govoreći o o tome, posebno istakao činjenicu da bi država Srbija koja je vlasnik brojnih turističkih kapaciteta u Crnoj Gori, trebala preduzeti radnje kojima bi predmetne objekte dovela u bolje stanje.

Kada je riječ o međukomorskoj saradnji, predsjednik Mijušković je istakao da su to odnosi na koje treba, zaista, da budemo ponosni. Povezanost ovih institucija u različitim periodima koje su prolazile naše zemlje zadržana je na izuzetno visokom nivou, sa jasno naglašenim opredjeljenjima da se puni kapaciteti ovih institucija stave u službu bolje privredne saradanje, razmjene iskustava i slično. Brojni su i evropski i drugi projekti u kojima Komore aktivno sarađuju. Buduće odnose, saglasili su se predsjednici, takve veze trebaju takođe da karakterišu u stalnom nastojanju da u okvirima svojih nadležnosti čine sve kako bi unapređivali ekonomske veze Srbije i Crne Gore.