You are here

Potrebne jače veze sa preduzećima iz Italije

28/09/2018

Postoji prostor za dalje unapređenje dobre ekonomske saradnje između Crne Gore i Italije, posebno u drvnoj industriji i poljoprivredi. Potrebno je raditi na direktnom povezivanju kompanija dvije zemlje, prevashodno malih i srednjih preduzeća, ocijenjeno je tokom sastanka predsjednika Privredne komore Vlastimira Golubovića sa ambasadorom Italije Lukom Celiolijem, 28. septembra 2018. godine.

Predsjednik Golubović je upoznao ambasadora sa organizacijom Komore, koja zastupa interese svih crnogorskih privrednih subjekata i, u institucionalnom partnerstvu sa državnim i organima lokalnih samouprava, djeluje u pravcu unapređenja ambijenta za poslovanje svojih članica. Posebno je istakao međunarodne aktivnosti koje realizuje ova asocijacija, između ostalog kroz članstvo u brojnim regionalnim i međunarodnim komorskim asocijacijama.

On je prezentovao investicione projekte čija je realizacija u toku, posebno potencirajući značaj podmorskog kabla između Crne Gore i Italije za izvoz električne energije na tržište Zapadne Evrope.

Govoreći o povoljnom ambijentu za ulaganje, Golubović je pozvao italijanske privrednike da iskoriste povoljnosti koje nudi poslovanje u crnogorskim biznis zonama, a naročito u slobodnoj zoni Bar.

- Poseban prostor za investicije iz Italije vidim u sektoru drvoprerade. Italija je prepoznata kao zemlja proizvođača kvalitetnog namještaja, a mi ovdje imamo dobre resurse za to – rekao je Golubović.

Sagovornici su razmatrali mogućnost da Privredna komora, u saradnji sa Ambasadom Italije, organizuje prezentaciju potencijala crnogorske drvne industrije za potencijalne investitore iz ove države.

Golubović je rekao da će zajedničke aktivnosti Privredne komore sa italijanskim poslovnim asocijacijama doprinijeti čvršćem povezivanju biznis sektora dvije države, te najavio da će tokom 2019. godine naši privrednici učestvovati na jednom od velikih italijanskih sajmova, što će pratiti i organizacija poslovnog foruma.

Ambasador Celioli je akcentovao kvalitetne političke odnose dvije države, te smatra da se ekonomski mogu dodatno produbiti.

- Interesuje nas vaše maslinarstvo, proizvodnja vina. U ovim i drugim oblastima poljoprivrede možemo uspostaviti saradnju i prenijeti vam know how. Zanima nas uspostavljanje dobrih poslovnih veza među našim privrednicima, kao i prevoz roba između luka u Baru i Bariju – naveo je Celioli.

Naglasio je važnost otvaranja kancelarije Konfindustrije u Crnoj Gori, planirano za novembar, jer ona okuplja velika preduzeća koja već posluju ili mogu biti investitori na ovom prostoru.

Kao uspješan primjer dobre saradnja privrednika Crne Gore i Italije, ambasador je naveo preduzeće Mermer iz Danilovgrada, gdje je, kaže, italijanski know how doprinio boljem korišćenju crnogorskih potencijala.

Ambasador je izrazio zadovoljstvo zbog uspješne posjete Privrednoj komori, prve od stupanja na dužnost, te prihvatio poziv da učestvuje u radu regionalne konferencije „Balkan i Evropska unija – petogodišnji ciklus Berlinskog procesa“, koju naša asocijacija organizuje u Budvi 25. i 26. oktobra.