You are here

Predsjednici privrednih komora bivše Jugoslavije u Zagrebu

12/06/2012

Unapređenje regionalne saradnje u kontekstu ulaska Republike Hrvatske u Evropsku uniju, tema je koja je 12 juna 2012. razmatrana na XIX sastanku predsjednika Privrednih komora bivše Jugoslavije u Zagrebu.

Domaćin sastanka bila je Hrvatska gospodarska komora, dok je Privrednu komoru Crne Gore predstavljao predsjednik Velimir Mijušković.
Predsjednik HGK Nadan Vidošević, u uvodnom obraćanju, podsjetio je na doprinose koje su u ekonomskom povezivanju regiona dale Komore. Takođe je istakao značaj koji je privrednom povezivanju ovog prostora dao CEFTA sporazum, koji je značajno unaprijedio robnu razmjenu u region.
Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske za unutrasnju, vanjsku i evropsku politiku Neven Mimica, učestvujući u radu sastanka, podsjetio je da i dalje postoje izazovi i problem koji sprečavaju postizanje najpozitivnijih efekata ekonomske saradnje. Potpredsjednik Mimica je podsjetio i na činjenicu da je konkurentnost privrede najbolje ogledalo stanja u ekonomiji jedne zemlje.
- Nivo konkurentnosti, naime, oslikava vrlo realno sve što je pozitivno i negativno. Ono što radi Vlada RH jeste iznalaženje rješenja koje mjere odabrati da se ostvari ukupan rast, poveća stepen zapošljavanja, poveća izvoz, a u isto vrijeme obimnost regulative svede na nivo podnošljiv za privredu – rekao je Mimica.
Svoje izlaganje potpredsjednik Mimica je završio porukom da će Republika Hrvatska biti promoter Regiona u EU, a istovremeno i promoter EU u Regionu.
Prezentaciju o promjenama u trgovini nakon ulaska Republike Hrvatske u EU imala je direktorica Centra za EU u HGK Ružica Gelo, koja je vodila pregovaracku grupu Hrvatske u pregovorima sa EU za oblast poljoprivrede. Gospođa Gelo je ponudila Komorama bogato iskustvo koje je HGK stekla u procesu pregovora sa EU.
Učestvujući u radu sastanka predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković podsjetio je na činjenicu da se u obnavljanje ranijih poslovnih veza nakon raspada bivše zemlje otpočelo na inicijativu upravo predsjednika Komora.
Govoreći dalje, Mijušković je predstavio ekonomsku realnost Crne Gore, podsjećajući na period od prije izbijanja krize koji je karakterisao visok stepen rasta.
- No, budući da strane investicije koje su dolazile u Crnu Goru na žalost nijesu usmjeravane na privredni razvoj i nova zapošljavanja, tim prije nas je i kriza specifično pogodila – rekao je Mijušković.
Inače, ovom sastanku je prethodio Forum Komora CEFTA regiona na kojem su učestvovali i predstavnici Privredne komore Crne Gore, a čija je tema bila Promjene u trgovini nakon ulaska Republike Hrvatske u Evropsku uniju.