You are here

Sa ambasadorom Jinom o intenziviranju ekonomske saradnje

25/03/2019

Postoji mnogo prostora za intenziviranje ekonomske saradnje naše zemlje i Kine, posebno u turizmu, prehrambenoj i drvnoj industriji, ocijenjeno je tokom sastanka predsjednika Privredne komore Crne Gore Vlastimira Golubovića i ambasadora Narodne Republike Kine Liua Jina, 25. marta 2019. godine.

Sagovornici su se saglasili da Privredna komora i Ambasada mogu imati još jaču ulogu u unapređenju ekonomske saradnje dvije zemlje, te da je jedan od načina da tome doprinesu zajednička organizacija poslovnih skupova.

Predsjednik Golubović predstavio je rad i organizaciju Privredne komore, njenu ulogu u unapređenju poslovnog ambijenta kroz institucionalno partnerstvo sa donosiocima odluka na državnom i lokalnom nivou. Posebno je potencirao učešće Komore u regionalnim i međunarodnim asocijacijama, među kojima je i Asocijacija privrednih komora glavnih gradova Kine i zemalja centralne i istočne Evrope. Govoreći o makroekonomskim pokazateljima Crne Gore, Golubović je istakao da je ekonomski rast u 2018. godini ostvaren po stopi 4,9 odsto, četvrtoj po visini u Evropi,.

Ocijenio je da je saradnja sa Kinom u dinamičnom porastu i istakao da se zajednički mora raditi na povećanju razmjene, koja je u 2018. godini ostvarena u vrijednosti 270 miliona eura.

Podsjetivši da kineski CRBC gradi prioritetnu dionicu od Smokovca do Mateševa, Golubović je izrazio očekivanje da će se ova kompanija kandidovati za realizaciju drugih infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori.

Veće kineske investicije moguće su i u energetici. Za kompanije iz te države mogu biti interesantni revitalizacija Prvog bloka Termoelektrane u Pljevljima, kao i gradnja hidroelektrane na rijeci Komarnici,

Kao oblast moguće saradnje Golubović je posebno istakao drvnu industriju, bogatu resursima, gdje postoji prostor za izgradnju fabrike za preradu drveta.

Geografski položaj i slobodna carinska zona čine Luku Bar posebno atraktivnom za kompanije iz Kine, ocjenjuje predsjednik Komore. Poziva kineske investitore da razmisle o izgradnji fabrike na tom području, koja bi proizvodila robu namijenjenu evropskom tržištu.

Ambasador Jin je čestitao Crnoj Gori na ekonomskom rastu po kojem je među vodećim na Balkanu i Evropi. Istakao je da je politička saradnja dvije države veoma dobra, da se za sedam mjeseci službe u Podgorici uvjerio u prijateljstvo među narodima, te je stoga potrebno ojačati ekonomske veze.

Prema njegovim riječima, veoma su važni projekti koje Kina i Crna Gore realizuju, poput izgradnje autoputa i vjetroelektrane na Možuri, a saglasan je da postoji prostor da se saradnja proširi i na proizvodnju hrane, drvopreradu i turizam.

I ove godine se očekuje rast broja turista iz Kine. U odnosu na 2016. godinu, utrostručio se broj dolazaka i noćenja iz te države. Ambasador smatra da bi vizna liberalizacija za kineske turiste doprinijela boljim rezultatima u ovom sektoru. Kineski turisti, navodi on, sve više žele da posjete Crnu Goru, ali ujedno i ostale države Balkana, pa je potrebno uskladiti vizne režime na nivou regiona.

Predsjednik Golubović je najavio da će pitanje vizne liberalizacije potencirati na sastanku Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana. On je podsjetio da jedan od najvećih kineskih turoperatera, Utour iz Hong Konga, planira da sa lokalnim partnerima izgradi hotel na Žabljaku.

Ambasador Jin je kazao da je Utour jedan od vodećih privatnih turoperatora koji posluju u Kini, ali da ima i velikih državnih agencija koje još nijesu „otvorile“ tržište Crne Gore. Država podstiče sve turističke agencije da šire saradnju sa drugim državama, naglasio je Jin. Posebno je istakao ulogu agencije Fly Montenegro u čvršćem povezivanju Kine i Crne Gore.

Potpredsjednik Privredne komore Ivan Saveljić govorio je o saradnji u okviru inicijative poznate kao „Put svile“, a koja obuhvata Kinu i 16 država centralne i istočne Evrope. Da bi se prenebregla udaljenost kao otežavajuća okolnost za uspostavljanje poslovnih veza, Saveljić je kazao da je potrebno više koristiti potencijale poslovne zone koju je, u okviru „Puta svile“, u Budimpešti formirala Shangdong Imperial International Investment Company. Na ovom prostoru se organizuje sajam gdje će se ove godine predstaviti 350 kineskih kompanija. To, prema potpredsjednikovim riječima, pruža mogućnost da više crnogorskih kompanija stupi u kontakt sa potencijalnim kineskim partnerima. On je takođe istakao da su zemlje regiona pojedinačno male da bi svojim proizvodima zadovoljile velike potrebe kineskog tržišta, pa predlaže da djeluju kroz klaster, pogotovo kad je riječ o plasmanu vina.

Ambasador je kazao da privrednici iz Kine još uvijek nedovoljno poznaju ambijent za poslovanje u Crnoj Gori, te da je potrebno raditi na unepređenju njihove komunikacije sa kolegama iz naše zemlje. Jin je najavio da Ambasada priprema seminar za kineske privrednike u Crnoj Gori i pozvao je Komoru da podrži organizaciju ovog skupa, što je predsjednik Golubović sa zadovoljstvom prihvatio. Prema njegovim riječima, kineska Vlada podstiče preduzeća da ulažu u Crnu Goru, a s tim u vezi se u petak planira gostovanje poslovne delegacije iz Šangaja, koja će imati sastanak i u Privrednoj komori. On je pozvao crnogorske privrednike da učestvuju na ovogodišnjem China International Import EXPO sajmu u Šangaju.

Golubović i Jin su na kraju istakli da će i dalje baštiniti kvalitetnu saradnju Privredne komore Crne Gore i Ambasade NR Kine u interesu razvoja ekonomskih veza dvije države.