You are here

Sastanak Golubović – Ikonen

20/09/2018

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović i ambasador Finske sa sjedištem u Beogradu Perti Ikonen razgovarali su 20. septembra 2018. godine o mogućnostima razvoja poslovnih veza između ove dvije zemlje.

Sagovornici su se saglasili da bi se intenzivnija privredna saradnja Crne Gore i Finske pozitivno odrazila na robnu razmjenu između dvije države, koja je sada na simboličnom nivou, kao i investicije.

Predsjednik Golubović je istakao da prostor za jačanje poslovnih odnosa postoji u prioritetnim oblastima razvoja crnogorske ekonomije, posebno u energetici. Prepoznato je interesovanje finskih kompanija za ulazak u energetski sistem Crne Gore, pa je tim povodom predsjednik Golubović informisao gosta da se očekuje raspisivanje tendera za izgradnju hidroelektrane na Komarnici, te o drugim investicionim projektima u ovom i ostalim sektorima.

On je naglasio spremnost Privredne komore da u saradnji sa Ambasadom Finske organizuje poslovni forum koji će povezati kompanije iz dvije države.

Predstavio je ambasadoru crnogorsku ekonomiju, te organizaciju i aktivnosti Komore na unapređenju poslovnog ambijenta koje realizuje kroz blisko institucionalno partnerstvo sa donosiocima odluka. Govoreći o članstvu Komore u međunarodnim i regionalnim asocijacijama, poseban naglasak Golubović je stavio na rad Komorskog investicionog foruma, čiji će Stalni sekretarijat od naredne godine biti u Podgorici.

Ambasador Ikonen je ocijenio da je to dobra vijest, te istakao kvalitetnu saradnju koju ima sa predsjednikom Upravnog odbora KIF-a Markom Čadežom, predsjednikom Privredne komore Srbije. Najavio je da će se 15. oktobra u Beogradu održati skup koji će povezati predstavnike komora Regiona i nordijskih zemalja.

Prema njegovim riječima, 15 finskih kompanija posluje u Srbiji, dvije su zastupljene u našoj zemlji - KONE (liftovi) i Fortum (energetika), a postoji interesovanje finskih privrednika za učešće na tenderima koje raspisujemo.

Predsjednik Golubović je potencirao ulogu Komore u reformi obrazovnog sistema i zalaganje za jačanje stručnog obrazovanja. Ambasador je izrazio zadovoljstvo zbog takvih aktivnosti Komore, naglašavajući da je upravo obrazovanje imalo ključnu ulogu u razvoju Finske.

Domaćin je upoznao ambasadora da Privredna komora 25. i 26. oktobra 2018. organizuje osmu Regionalnu konferenciju o ekonomiji koja će, u godini proslave devet decenija postojanja najstarije poslovne asocijacije u našoj zemlji, imati poseban kvalitet, jer će među 600 učesnika biti visoki crnogorski, regionalni i evropski zvaničnici, predstavnici međunarodnih finansijskih institucija, najuspješniji privrednici i brojni drugi.