You are here

Sastanak Mijušković - Šarović

19/06/2013

Predsjednik Privredne komore Crne Gore, Velimir Mijušković imao je sastanak sa ministrom za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose Bosne i Hercegovine, Mirkom Šarovićem.  Ministar je u Podgorici boravio na poziv Vanjsko trgovinske komore Bosne i Hercegovine i Privredne komore Crne Gore, koje su organizovale poslovni forum posvećen posebno poljoprivrednom sektoru.

Predsjednik i Ministar su razgovarali o ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, apostrofirajući promjene koje će se neminovno desiti ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju. Saglasni su da bi ostatak regiona to trebao prepoznati kao veliku prednost, budući da smo mi dio CEFTA-e. No, do promjena neće doći samo u oblasti trgovine u najužem smislu toga što ova djelatnost znači. Ulazak Hrvatske u EU po bosansko-hercegovačku privredu donijeće određena usložnjavanja pri korišćenju Luke Ploče. Iako su već dogovorene određene olakšice, neće se moći sva roba transportovati preko ove Luke. To bi trebala biti dobra prilika za Luku Bar i sagovornici vjeruju da će je crnogorska luka i iskoristiti. Ono što se u tom dijelu pojavljuje kao problem, jeste veoma loša saobraćajna veza naših zemalja, drumski putevi u koje se odavno ne ulaže i željeznica koja zapravo i ne postoji.
Predsjednik Mijušković je Ministru podrobnije predstavio CEFTA forum privrednih komora i način njegovog funkcionisanja. Naime, postojanje i aktivnosti ovog foruma bile su od velike pomoći prevazilaženju problema koji su se u CEFTA regiji javljali neposredno nakon potpisivanja sporazuma. Danas je stanje značajno popravljeno i Predsjednik vjeruje da su sve strukture dužne uložiti neophodan napor ka daljem unapređenju poštovanja odredbi ovog Sporazuma.
Ministar smatra da je nužno što prije potpisati protokol o međusobnom priznavanju sertifikata koji prate robu pri uvozi/izvozu između Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Crna Gora takav Protokol ima potpisan sa Srbijom, Bosna i Hercegovina takođe, tako da je i nužno i logično njegovo potpisivanje između naših zemalja. Time bi se značajno olakšalo i pojeftinilo poslovanje kompanija naše dvije zemlje koje već sarađuje, a vjerovatno bi i one druge podstaklo da razmišljaju o plasiranju svojih proizvoda na tržište Crne Gore, odnosno Bosne i Hercegovine.
Sastanku su prisustvovali ambasador Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori, Izmir Talić i potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Nemanja Vasić.