You are here

Sastanak sa ambasadorkom Hrvatske

15/05/2014

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković je razgovarao 15. maja 2014. godine sa ambasadorkom Republike Hrvatske Ivanom Perić o mogućnostima unapređenja ekonomske saradnje između dvije zemlje.

Sagovornici su se na sastanku u Privrednoj komori saglasili da je robna razmjena između dvije zemlje dobra (u prva tri mjeseca 2014. godine iznosila je 33,5 miliona eura), ali da može biti na još višem nivou, za što postoje preduslovi kao što su blizina i dobra saobraćajna povezanost. Potrebno je uložiti dodatne napore da se crnogorska i hrvatska preduzeća povežu i otpočnu zajedničke projekte na obostranu korist, ocijenjeno je na sastanku.

Takođe je istaknut značaj izgradnje Jadransko–jonskog autoputa koji bi doprinio novim turističkim ponudama i projektima. Izgradnjom ove saobraćajnice, smatra ambasadorka, zaleđa primorskih dijelova obiju država mogla bi steći atraktivnost npr. Provanse.

Naglašena je i potreba popularizacije starih zanata organizovanjem radionica koje bi doprinijele njihovom unapređenju i osavremenjivanju.

Bilo je riječi i o obalnom ribolovu za koji je ocjenjeno da je od nacionalnog značaja te da je potrebno izdvajati veća sredstva kako bi se istraživali i sačuvali resursi.

Predsjednik Komore Mijušković je podsjetio na projekat vizuelnog označavanja proizvoda „Dobro iz Crne Gore“ koji sprovodi Privredna komora, i upoznao gošću sa velikim pomacima napravljenim u cilju promovisanja domaćih resursa, tradicionalnih vrijednosti, razvoja proizvodnje, povećanja izvoza, podizanja kvaliteta proizvoda...

Ambasadorka Perić je podsjetila da njihov projekat „Kupujmo hrvatsko“ živi preko 20 godina i da je zahvaljujući njemu značajno poraslo poštovanje prema nacionalnim proizvodima kod građana te zemlje, naglašavajući da oni kvalitetom ne zaostaju za uvoznim.