You are here

Sastanak sa ambasadorkom Kipra

27/11/2012

Ambasadorka Republike Kipar Nafsike Chr. Krousti posjetila je 27. novembra 2012. godine Privrednu komoru Crne Gore i sa predsjednikom Velimirom Mijuškovićem razgovarala o mogućnostima unapređenja privredne saradnje između dvije zemlje.

Sagovornici su se saglasili da je robna razmjena na niskom nivou, te da treba preduzeti aktivnosti da bi došlo do njenog povećanja. Zaključeno je da se moraju stvarati uslovi za investiranje u oblasti gdje postoje prirodni potencijali koji nijesu iskorišćeni na pravi način.
- Naši resursi za razvoj poljoprivredne proizvodnje, a pogotovo za proizvodnju organske hrane su izuzetni - kazao je Mijušković.
Predsjednik je istakao da bi dobru saradnju Crna Gora i Kipar mogli da ostvare i na polju energetike, te turizma gdje takođe postoje prirodni potencijali.
Podsjetio je da su investicije sa Kipra u periodu 2003-2011 iznosile 393,4 miliona eura. Najviše je uloženo u 2008. godini (131,8 miliona eura), i to najvećim dijelom u preduzeća, banke, te u kupovinu nekretnina.
Mijušković je podsjetio da je 4. oktobra 2012. u Limasolu potpisan Sporazum o saradnji između Privredne komore Crne Gore i Trgovinsko-industrijske komore Kipra, što je doprinos unapređenju ekonomskih odnosa dvije zemlje.
U razgovoru je istaknuto i da će predsjednik Komore Mijušković na zasijedanju Generalne skupštine ABC (29. i 30. novembra) u Nikoziji preuzeti predsjedavanje ovom asocijacijom za 2013. godinu. Mijušković je stavio akcenat na veoma dobre odnose sa Komorom Kipra na bilateralnom planu i na zajednički rad u komorskim organizacijama.
Ambasadorka Krousti je izrazila oduševljenje ljepotom crnogorske obale i njenom izgradnjom. Predsjednik Mijušković je istakao ljepotu i našeg planinskog dijela koji je, smatra, prilično neiskorišćen i dodao je da su potrebne dodatne investicije da bi unaprijedili cjelokupnu turističku ponudu Crne Gore.
Ambasadorka je kazala da će Kipar ostati posvećen Crnoj Gori, koliko god to bude moguće, i da će pružiti nesebičnu pomoć, kako u daljoj saradnji dvije zemlje, tako i iskustvom prilikom pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji.