You are here

Sastanak sa ambasadorom Šri Lanke

21/12/2018

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić sastao se 21. decembra 2018. sa ambasadorom Šri Lanke sa sjedištem u Berilinu Karunasenom Hetiraičijem i njegovim saradnicima.

Hetirači je pružio osnovne informacije o šrilankanskoj ekonomiji koja je bazirana uglavnom na poljoprivredi i turizmu. Šri Lanka je najveći svjetski izvoznik crnog čaja, ali izvoze i velike količine začina, gume i kokosa.

Značajno učešće u BDP ove zemlje ima turizam. Najveći broj turista dolazi iz Velike Britanije – čak 200.000 u prethodnoj godini. Za robe iz Šri Lanke najznačajnije evropsko tržište je njemačko, a trgovina sa ovom zemljom odvija se uglavnom preko hamburške luke.

Saveljić je gostima iz Šri Lanke pružio osnovne informacije o crnogorskoj ekonomiji i komorskom sistemu u Crnoj Gori, te prezentovao mogućnosti Luke Bar kao HUB destinacije za robe sa dalekih destinacija poput Šri Lanke, posebno one namijenjene CEFTA tržištu i jugoistočnoj Evropi. Takođe, govorilo se o Crnoj Gori kao atraktivnoj investicionoj destinaciji, te o povoljnim uslovima i brojnim olakšicama za strane investitore.