You are here

Slovenačke investicije dobrodošle, naročito u proizvodnju

02/02/2022

Digitalizacija, energetika i zaštita životne sredine oblasti su u kojima se može intenzivirati ekonomska saradnja između Crne Gore i Slovenije. Ovo je ocijenjeno na sastanku predsjednice Privredne komore Crne Gore dr Nine Drakić sa ambasadorom Slovenije Gregorom Preskerom, održanom 2. februara 2022. godine.

– U Crnu Goru su dobrodošle investicije iz Slovenije, naročito u proizvodne sektore – kazala je predsjednica Drakić.

Prema njenim riječima, Privredna komora u narednom periodu digitalizovaće svoje usluge i biti snažna podrška u procesu digitalne transformacije crnogorske ekonomije. Ona je kazala da slovenačka iskustva u ovom procesu mogu biti veoma korisna.

– Privredna saradnja Crne Gore i Slovenije je na kvalitetnom nivou, ali uvijek može bolje – kazao je Presker, podsjećajući da su u našoj zemlji prisutne važne slovenačke kompanije.

Smatra da treba snažiti svijest o crnogorskom tržištu koje nije malo već koje, zahvaljujući turizmu, obuhvata više od dva miliona ljudi.

Sagovornici su se saglasili da je potrebno organizovati susrete poslovnih delegacija dvije države, čim to dozvole pandemijske okolnosti. Ambasador Presker je ukazao na mogućnost intenzivnije saradnje Privredne komore Crne Gore sa Slovenačkim poslovnim klubom koji okuplja najznačajnije kompanije iz te države u Crnoj Gori.

Presker je  istakao da je potrebno valorizovati potencijale za zimski turizam na sjeveru Crne Gore, ocijenivši da tome može značajno doprinijeti sve popularniji avanturstički turizam koji u Sloveniji daje odlične rezultate.

U radu sastanka učestvovali su i direktor Sektora za međunarodnu saradnju Željko Baltić i Petra Gradišek, ministarka-savjetnica za ekonomska pitanja u Ambasadi.