You are here

Susret sa Ministrom zdravlja

13/02/2013
Predsjednik Komore razgovarao sa Ministrom zdravlja

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković razgovarao je danas sa ministrom zdravlja prof. dr Miodragom Radunovićem i direktorom Fonda za zdravstveno osiguranje dr Kenanom Hrapovićem.

Glavna tema sastanka se odnosila na mogućnosti unapređenja saradnje Privredne komore i Ministarstva zdravlja, posebno unapređenja normativnog okvira u dijelu koji se odnosi na promet ljekova i drugog medicinskog materijala, organizovanje okruglih stolova i  seminara u cilju upoznavanja sa regulativom i njenom primjenom  u oblasti  zdravstvene i farmaceutske industrije, te sprovođenja analize postupaka i uticaja na poslovanje korišćenja odsustva sa rada po osnovu bolovanja.

Ministar Radunović  je naglasio da Ministarstvo zdravlja u Privrednoj komori prepoznaje značajnog partnera pri kreiranju zdravstvene politike, kako bi se potpunije  sagledali efekti njene implementacije.

Ističući važnost započetog reformskog procesa koji se kontinuirano dešavaju poslednjih nekoliko godina u crnogorskom zdravstvenom sistemu, ministar Radunović je informisao Predsjednika Privredne komore da će tokom godine biti formirani zdravstveni centri u cilju obezbjeđivanja dostupnije i kvalitetnije zdravstvene zaštite naših grđana.

On je istakao da je Fond za zdravstveno osiguranje svojim kontrolama značajno smanjio broj dana korišćenja bolovanja, a time i značajna sredstva koja se izdvajaju kroz institut odsustva sa posla, s obzirom na to da su izmjene odredaba o naknadi zarada za vrijeme privremene spriječenosti za rad prema evidenciji Fonda počele da daju rezultate, ali da je potrebno i više inicijative od strane privrede u smislu provjere načina korišćenja bolovanja.

Predsjednik Privredne komore Velimir Mijušković upoznao je ministra o višedecenijskom radu ove asocijacije, koja ove godine proslavlja 85 godina postojanja, uz podsjećanje da su sva privredna društva u Crnoj Gori članice Komore i da više od 600 predstavnika privrede iz najviših menadžerskih struktura kroz organe i tijela ove institucije neposredno učestvuje u njenom radu, kao i da imaju odličnu saradnju potvrđenu sporazumima sa više od 60 komora u regionu, Evropi i šire.

Zbog značaja Privredne komore i uticaja na poslovni ambijent istaknuta je i važnost učešća predstavnika ove asocijacije u Upravnom odboru Fonda za zdravstveno osiguranje .

Učesnici sastanka složili su se o potrebi održavanja češćih sastanaka na kojima bi se detaljnije razmatrale potrebe od obostranog interesa.