You are here

Unaprijediti ekonomske odnose sa Makedonijom

10/12/2018

Odlični odnosi Crne Gore i Makedonije, kao i njihovih privrednih komora, osnova su daljeg jačanja ekonomskih veza između dvije zemlje.

Ovo je ocijenjeno tokom sastanka predsjednika Privredne komore Crne Gore Vlastimira Golubovića sa ambasadorom Makedonije Mihajlom Trpkoskim, 10. decembra 2018. godine, na kojem su razmatrane konkretne mogućnosti unapređenja saradnje poslovnih zajednica ovih država.

Preduslov intenziviranja ekonomskih aktivnosti je razvoj saobraćajne infrastrukture, potencirali su sagovornici. Predsjednik Golubović je istakao da je riječ o jednom od prioritetnih pitanja kojima se bavi i Komorski investicioni forum zemalja Zapadnog Balkana. On je ukazao na značaj buduće Jadransko-jonske autoceste za povezivanje regiona, ali i puta od Rožaja prema Peći, koji će, kao konekcija sa kosovskim autoputem, značajno približiti našu zemlju i Makedoniju.

Ambasador je posebno naglasio važnost otvaranja avio linije koja bi povezala Skoplje, Podgoricu i Sarajevo. On je kazao da postoji interesovanje Adria Airwaysa za ovu liniju, ali da ovaj prevoznik traži da države pokrivaju dio troškova.

Ostvarenom robnom razmjenom između Crne Gore i Makedonije, koja je u 2017. godini iznosila 36 miliona eura, ne treba biti zadovoljan, ocijenili su sagovornici.

Sektori u kojima postoji potencijal za jačanje partnerstava crnogorskih i makedonskih privrednika su, smatraju, turizam, poljoprivreda, energetika i zaštita životne sredine.

Predloženo je da se u prvom kvartalu 2019. godine, u saradnji sa nacionalnim turističkim organizacijama organizuje poslovni forum, tokom kojeg bi se predstavili turistički potencijali dvije države. Zajednički turistički proizvod zemalja Zapadnog Balkana doprinio bi povećanju broja gostiju sa najvećih tržišta, poput kineskog, rečeno je na sastanku.

Makedonski proizvođači zainteresovani su za intenzivniji izvoz poljoprivrednih proizvoda tokom ljetnje turističke sezone, kazao je Trpkoski, a posebno za veći plasman kvalitetnih jabuka. Privredna komora će doprinijeti uspostavljanju njihovih veza sa crnogorskim trgovinskim lancima, preko kojih se odvija 85 odsto prometa poljoprivrednih proizvoda u našoj zemlji.

Podmorski kabl između Crne Gore i Italije pružiće mogućnost da zemlje regiona viškove električne energije plasiraju na tržište zapadne Evrope. Pregovaračko poglavlje 27 sa EU zahtijevaće ulaganje oko 1,6 milijardi eura u zaštitu životne sredine, pa su i u ovoj oblasti prepoznate mogućnosti za zajedničke projekte dvije države.

Tokom sastanka je bilo riječi i o napretku u evropskim integracionim procesima Crne Gore i Makedonije. Predsjednik i ambasador dijele mišljenje da nije potrebno čekati da sve zemlje Balkana steknu uslov za ulazak u EU, već da svaka država pojedinačno treba da bude primljena u evropsku porodicu. Makedonija, prema riječima ambasadora, snažno radi na razvijanju dobrosusjedskih odnosa, te je na tom fonu i rješavanje spora sa Grčkom oko imena zemlje. Pozitivan ishod tog spora doprinijeće intenziviranju euro- atlanskih integracionih procesa. Predsjednik Golubović je istakao da je Crna Gora ulaskom u Alijansu privukla značajne i kvalitetne investicije, što potvrđuje i podatak da je u našoj zemlji u toku realizacija projekata vrijednih između tri i četiri milijarde eura.

Golubović je upoznao uvaženog gosta sa organizacijom i aktivnostima najstarije poslovne asocijacije u Crnoj Gori, u svijetlu nove regulative koja Komoru definiše kao institucionalnog partnera donosiocima odluka na državnom i lokalnom nivou, bez čijeg mišljenja se ne mogu donositi propisi koji utiču na ambijent za biznis.

Ambasador Trpkoski je ocijenio izuzetno značajnim to što Privredna komora Crne Gore i Stopanska komora Makedonije baštine vrlo kvalitetne odnose. On je kazao da su i druge privredne komore koje posluju u Makedoniji zainteresovane za saradnju sa crnogorskom, a na tome će se, prema najavi predsjednika Golubovića, intenzivno raditi tokom naredne godine.