You are here

Unaprijediti ekonomsku saradnju sa Slovačkom

04/06/2020

Ambasador Slovačke Republike Boris Gandel posjetio je 4. juna 2020. godine Privrednu komoru Crne Gore i sa predsjednikom Vlastimirom Golubovićem razgovarao o mogućnostima intenziviranja ekonomske saradnje dvije zemlje.

Predsjednik Komore Golubović je naglasio da su politički odnosi dvije države veoma dobri, zahvalivši ambasadoru na podršci Slovačke integracionim procesima naše države u EU.

- Crna Gora ima punu podršku Slovačke na putu ka Evropskoj uniji i spremni smo da i dalje prenosimo naše bogato iskustvo u integracionim procesima – rekao je ambasador.

Gandel je podsjetio da je 2018. godine održana Mještovita komisija dvije države u Slovačkoj Republici, te da treba razmišljati o organizaciji novog zasijedanja u Crnoj Gori, nakon izbora planiranih za jesen.

Istakao je želju Slovačke da razvija kvalitetne ekonomske relacije sa Crnom Gorom, te da su njeni privrednici zainteresovani za mogućnosti plasmana roba i investicija, kao i uspostavljanja partnerstava sa kolegama iz naše zemlje na zajedničkim projektima.

Predsjednik Komore ocjenjuje da je ekonomske odnose potrebno podići na viši nivo, čemu u prilog govore relativno mala vrijednost robne razmjene ostvarene u 2019. godini i skromne investicije iz Slovačke od obnove nezavisnosti naše države. Predstavio je makroekonomske pokazatelje razvoja crnogorske ekonomije od 2006. do danas, uz ocjenu da će on usljed pandemije COVID-19 ove godine biti znatno usporen. Prema predsjednikovim riječima, pandemija je pokazala da je razvojne potencijale neophodno usmjeriti ka industrijama koje bi smanjile zavisnost Crne Gore od uvoza.

Golubović prostor za intenzivniju saradnju privrednika dvije zemlje vidi prije svega u turizmu, energetici, poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Gosta je upoznao sa najznačajnijim investicijama koje se realizuju u Crnoj Gori, ili su planirane, te preporučio slovačkim privrednicima da prate pozive za realizaciju kapitalnih projekata u navedenim sektorima i razmotre mogućnost učešća u njima.

- Posebno prepoznajem mogućnost uspostavljanja saradnje slovačkih privrednika sa Uniprom KAP-om koji gradi fabriku aluminijskih trupaca. Trupci se koriste kao sirovina u autoindustriji koja je u Slovačkoj veoma razvijena – kazao je Golubović.

Pozvao je slovačke investitore da se uvjere u povoljnosti za ulaganje i poslovanje koje pružaju crnogorske biznis zone i Slobodna zona Bar, kao i Program ekonomskog državljanstva.

Tokom sastanka je bilo riječi i o mogućnosti organizovanja foruma privrednika dvije države. Golubović je predložio da se takav bilateralni skup organizuje krajem godine u Crnoj Gori, uoči tradicionalne Konferencije o ekonomiji koju organizuje Privredna komora. Takođe, smatra da se privrednici mogu susresti i na multilateralnom forumu Višegradske grupe i Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana.

Sagovornici su na kraju sastanka istakli da su Komora i Ambasada otvorene za sve inicijative biznis zajednica u pravcu razvoja privredne saradnje dvije države.

U radu sastanka učestovali su savjetnica predsjednika Komore dr Nina Drakić i zamjenik šefa misije Slovačke Republike Martin Balco.