You are here

Zamjenica šefa misije Ambasade Švedske u Komori

14/11/2013

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić razgovarao je 14. novembra 2013. godine sa zamjenicom šefa misije Ambasade Švedske Liselott Agerlid.

Gospođa Agerlid je iskazala interesovanje da se upozna sa investicionim ambijentom i mogućnostima za švedske kompanije koje bi željele poslovati u Crnoj Gori.

Potpredsjednik je istakao da Crna Gora ima povoljan investicioni ambijent i da se ulažu napori da se on unaprijedi, a da je Privredna komora kroz svoj rad u mogućnosti da investitorima preporuči šta je potrebno našoj ekonomiji.

Saopštio je i procjene MMF prema kojima povećanje od 1% u turizmu utiče na povećanje 1,2% BDP-a i da će BDP porasti 1,5 na kraju ove godine. A sa druge strane, po procjenama Evropske komisije BDP u 2014 će rasti po stopi od 2,3%, a u 2015 od 3,1%.

Istakao je da turizam bilježi rast svake godine, da u tom sektoru predstoje značajne kapitalne investicije, kao i da se otvara sve veći broj novih restorana i mali porodičnih hotela. Napomenuo je da je više investicija potrebno usmjeriti ka sjevernom regionu, odnosno u zimski turizam. Govoreći o drugim prioritetnim sektorima, u kojima bi se mogla ostvariti saradnja, potpredsjednik je gošću upoznao sa projektom izgradnje drugog bloka termoelektrane u Pljevljima. 

Na sastanku je razgovarano i o mogućnostima investiranja u infrastrukturu sa posebnim akcentom na realizaciju izgradnje autoputa Bar-Boljare. Takođe, zamjenica šefa misije je iskazala posebno interesovanje za upoznavanje sa stanjem u bankarskom sektoru u Crnoj Gori, sa čim je potpredsjednik detaljno upoznao.

Na kraju razgovora dogovoren je kontakt i međusobna razmjena informacija u narednom periodu, kao i izlaženje u susret konkretnim zahtjevima švedskih privrednika.