You are here

Dodjela Stipendija za deficitarne kvalifikacije

17/02/2014
Dodjela Stipendija za deficitarne kvalifikacije

U srijedu 19. februara 2014. godine, sa početkom u 12 časova, u prostorijama Privredne komore Crne Gore će se održati svečano uručivanje Stipendija za deficitarne kvalifikacije učenicima srednjih stručnih škola iz Crne Gore.

Učenicima će stipendije uručiti Velimir Mijušković, predsjednik PKCG i Slavoljub Stijepović, ministar prosvjete.

Prioritet definisan u Strategiji razvoja stručnog obrazovanja u Crnoj Gori (2010-2014) je povezivanje obrazovanja i tržišta rada i prevazilaženje strukturne nezaposlenosti kroz usaglašavanje upisne politike sa zahtjevima tržišta rada. Popularizacija stručnog obrazovanja kroz mehanizam stipendiranja učenika s ciljem da se obrazuju za deficitarne kvalifikacije jedna je od aktivnosti za postizanje ovog cilja.

Ministarstvo prosvjete i Privredna komora Crne Gore, u cilju razvoja stručnog obrazovanja i daljeg unapređivanja odnosa i jačanja saradnje u procesu prilagođavanja sistema obrazovanja potrebama privrede, potpisali su Protokol o saradnji, kojim se uređuje postupak sprovođenja dodjele stipendija učenicima stručnih škola koji se školuju po obrazovnim programima za deficitarne kvalifikacije. 

Za školsku 2013/2014. godinu dodjeljuju se 61 stipendija učenicima prvog razreda stručnih škola koji se obrazuju po obrazovnim programima: kuvar, elektroinstalater, zavarivač, instalater sanitarnih uređaja, grijanja i klimatizacije, automehaničar, keramičar, instalater u građevinarstvu, poljoprivredni tehničar, elektrotehničar energetike.

Program:
12.00h Uvodna obraćanja – Velimir Mijušković, predsjednik Privredne komore Crne Gore i Slavoljub Stijepović, ministar prosvjete
12.15h Dodjela Stipendija
12.45h Zajedničko fotografisanje