You are here

Konferencija: Promjene u regionalnoj trgovini nakon pristupanja Hrvatske EU

08/11/2013
Promjene u regionalnoj trgovini nakon pristupanja Hrvatske EU

Privredna komora Crne Gore u saradnji sa DIHK – CEFTA partnerskim projektom komora regiona i IFC-om (dio Svjetske banke), koji implementira Projekat regionalne trgovinske logistike, organizuje Konferenciju „Promjene u regionalnoj trgovini nakon pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji“, 12. novembra 2013. godine. Konferencija se održava u Hotelu City, u Podgorici sa početkom u 10 sati.

Uz učešće predstavnika državnih organa Crne Gore i CEFTA sekretarijata, privrednici i predstavnici komora iz regiona će kroz dijalog, razmjenu informacija i iskustava analizirati dostignuća, izazove i ograničenja u razvoju regionalnog tržišta.

Sa punopravnim članstvom u EU 1. jula ove godine, Hrvatska je napustila CEFTA „društvo“, što je uticalo na izmjene režima trgovine - carinskih stopa i procedura, kao i na obaveznu primjenu EU standarda u pogledu kvaliteta i bezbijednosti proizvoda. Ove novine se odražavaju kako na poslovanje kompanija, tako i na preusmjeravanje trgovinskih tokova unutar regiona.

Podaci o robnoj razmjeni potvrđuju da je CEFTA region najznačajnije izvozno/uvozno tržište za većinu potpisnica Sporazuma. Koristi od implementacije CEFTA su višestruke za zemlje koje su u procesu pristupanja EU. Proizvođači se, suočavanjem sa konkurentskim pritiscima iz regiona, pripremaju za mnogo zahtjevnije tržište EU, a administacija stiče iskustvo u regionalnoj saradnji, koja je neophodna za dobro funkcionisanje unutar Unije, o čemu će govoriti predstavnici Hrvatske gospodarske komore. Unaprijeđenjem trgovine među zemljama regiona postiže se veća prisutnost u globalnoj trgovini, trgovinska integracija sa EU, kao i bolja ekonomska saradnja. Takođe, potrošačima je omogućen rast standarda, kroz raznovrsniju ponudu kvalitetnijih i jeftinijih proizvoda.

Program

10:00h Uvodna obraćanja
  • Velimir Mijušković, predsjednik PKCG
  • Vladimir Kavarić, ministar ekonomije
10:20h Regionalna trgovina - promjene i izazovi
  • Renata Vitez, CEFTA Sekretarijat
10:40h Pauza
10:50h Panel 1 - Promjene carinskih i inspekcijskih procedura na granici , regionalni trendovi u trgovini,  promjene SSP
12:30h Pauza
13:45h Panel 2 - Regionalna trgovinska logistika, problemi, preporuke
15:00h Pauza
15:15h Zaključci i zatvaranje Konferencije
 
Za prijavu učešća i dodatne informacije o Konferenciji obratite se Miljanu Šestoviću na telefon 020 230 422 ili msestovic@pkcg.org.