You are here

Okrugli sto - Uspostavljanje zahtjeva eko dizajna za profesionalne rashladne ormare...

03/12/2021

Privredna komora Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom kapitalnih investicija organizuju okrugli sto na temu: “Uspostavljanje zahtjeva eko dizajna za profesionalne rashladne ormare, ormare za brzo hlađenje ili zamrzavanje, kompresorsko- kondenzatorske jedinice i procesne čilere i uređaje za grijanje i hlađenje vazduha, visokotemperaturne procesne čilere i ventilator-konvektore.''

Okrugli sto će se održati u utorak, 7. decembra 2021. godine, sa početkom u 10:00 časova u Privrednoj komori Crne Gore (sala I), ul. Novaka Miloševa 29/II, Podgorica.

Ministarstvo kapitalnih investicija je shodno Zakonu o efikasnom korišćenju energije odgovorno za donošenje propisa kojim se uređuje označavanje energetske efikasnosti i zahtjeva za eko dizajn proizvoda koji utiču na potrošnju energije. Cilj je da se shodno praksi u EU uredi stavljanje na tržište proizvoda koji utiču na potrošnju energije i u Crnoj Gori.

Okrugli sto se organizuje u cilju upoznavanja relevantnih subjekata u Crnoj Gori sa nacrtima propisa za uvođenje zahtjeva za eko dizajn određenih grupa proizvoda koji utiču na potrošnju energije i to:

  1. Pravilnik o tehničkim zahtjevima eko dizajna za profesionalne rashladne ormare, ormare za brzo hlađenje ili zamrzavanje, kompresorsko- kondenzatorske jedinice i procesne čilere;
  2. Pravilnik o tehničkim zahtjevima eko dizajna za uređaje za grijanje i hlađenje vazduha, visokotemperaturne procesne čilere i ventilator-konvektore.

Pripremljenim propisima za eko dizajn proizvoda uvešće se postupna zabrana stavljanja na tržište određenih, manje efikasnih tehnologija, kao i tehnologija koje imaju značajan negativan uticaj na životnu sredinu, te je važno uključivanje privrede i drugih stručnih organizacija u cilju upoznavanja sa propisanim zahtjevima i obavezama koje predstoje u narednom periodu.

Cijeneći da ćete prepoznati značaj ove teme, molimo Vas da odredite učesnike iz Vaše kompanije, odnosno institucije i njihovo učešće prijavite najkasnije do petka, 3. decembra 2021. godine, putem email-a: mrmus@pkcg.org  ili na fax: +382 20 230 493. Telefon za informacije je: 067 328 338.

U prilogu dostavljamo Agendu događaja, kao i informaciju o pripremljenim propisima.