You are here

Okrugli sto - Uvođenje zahtjeva eko dizajna za proizvode koji utiču na potrošnju energije – sijalice, uređaji za klimatizaciju i rashladni uređaji

12/01/2018

Privredna komora Crne Gore i Ministarstvo ekonomije organizuju okrugli sto sa temom: Uvođenje zahtjeva eko dizajna za proizvode koji utiču na potrošnju energije - sijalice, uređaji za klimatizaciju i rashladni uređaji.

Okrugli sto će se održati 22. januara 2018. godine (ponedjeljak), sa početkom u 9:00 časova u Hotelu Best Western Premier Montenegro (adresa: Bul. Sv. Petra Cetinjskog 145, Podgorica).

Ministarstvo ekonomije je shodno Zakonu o efikasnom korišćenju energije odgovorno za donošenje propisa kojim se uređuje označavanje energetske efikasnosti i zahtjevi za ekodizajn proizvoda koji utiču na potrošnju energije. Cilj je da se shodno praksi u EU uredi stavljanje na tržište proizvoda koji utiču na potrošnju energije i u Crnoj Gori.

Okrugli sto se organizuje u cilju upoznavanja relevantnih subjekata u Crnoj Gori sa propisima kojima se utvrđuju zahtjevi eko dizajna određenih grupa proizvoda koji utiču na potrošnju energije i to: 1) sijalice; 2) uređaji za klimatizaciju; 3) rashladni uređaji za domaćinstvo.

Pripremljenim propisima za ekodizajn proizvoda uvešće se postupna zabrana stavljanja na tržište određenih, manje efikasnih tehnologija (klasične sijalice sa žarnom niti, manje efikasni uređaji za klimatizaciju i rashladni uređaji i dr.) te je važno uključenje privrede i drugih stručnih organizacija u cilju upoznavanja sa propisanim zahtjevima i obavezama koje predstoje u narednom periodu.

Cijeneći da ćete prepoznati značaj ove teme, molimo Vas da odredite polaznike iz Vašeg preduzeća, odnosno institucije i njihovo učešće prijavite najkasnije do četvrtka, 18. januara 2018. godine, putem email-a: jadzic@pkcg.org ili na fax: 020 230 493. Telefon za informacije je: 020 230 415.

Pravilnike kojima se uređuju zahtjevi eko dizajna za proizvode koji utiču na potrošnju energije možete preuzeti na linku: http://www.energetska-efikasnost.me/dokumenti.php?l=mn.

Fajlovi:

Izdvajamo