You are here

Posjeta Jordanu

27/10/2013
Posjeta Jordanu

Privredna delegacija Crne Gore, koju čine predstavnici poljoprivredne i prehrambene industrije i saobraćaja, predvođeni predsjednikom Privredne komore Crne Gore boraviće u Jordanu od 27-29. oktobra. Poslovni forum koji će biti održan u Amanu i na kojem će biti potpisan Sporazum o saradnji Komora Crne Gore i Amana sastavni je dio posjete Predsjednika Crne Gore Jordanu, koji tamo boravi na poziv jordanskog Kralja Abdulaha II.

Iako je privreda Jordana među najmanjima na Bliskom istoku, sa nedovoljnim zalihama vode, ulja i drugih prirodnih resursa, uspjeli su se nametnuti tržištima srednjeg istoka i sjeverne Afrike. Ono, na što su veoma ponosni, jeste napredak koji su postigli u oblasti medicine i farmaceutske industrije. Naime, posjeduju značajan broj licenci za proizvodnju ljekova koji se plasiraju na tržište srednjeg istoka i sjeverne Afrike. Medikamenti proizvedeni u ovoj zemlji pokrivaju polovinu potreba ovog tržišta. Osim toga, značajni su izvoznici voća, hrane, odjeće i cvijeća. Trgovinska saradnja sa EU im je na zavidnom nivou, a i članica su STO.  Poljoprivreda u BDP učestvuje sa 4%, industrija 30%, a usluge oko 65%. Turizam je permanentno rastuća privredna grana u Jordanu.
Jordan je zemlja u kojoj se dosta učinilo na unapređenju političke stabilnosti, kao i unapređenju zakona iz oblasti ekonomije. Ipak, visok deficit budžeta ostaje. Njega su prilike u Egiptu zbog gasovoda usložile, ali priliv inostrane pomoći, posebno iz zemalja Zaliva, pomogao je donekle nadoknaditi te izdatke. Očekivani rast je 3%. Jordanski finansijski sektor je relativno izolovan od međunarodne finansijske krize, zbog svoje ograničene izloženosti prekomorskim tržištima kapitala.
Jordan je zemlja atraktivna za investitore, a isto tako i tamošnjih poslovnih ljudi koji bi bili spremni da investiraju van granica svoje zemlje. Što se našeg regiona tiče, prisutni su u BiH kroz ulaganja u poljoprivredni sektor, te otvaranje mješovitih kompanija.