You are here

Predstavljanje knjige - Trinaestojulski neimari

27/03/2013
Trinaestojulski neimari - Čedomir Marović

Knjiga »Trinaestojulski neimari« autora Čedomira Marovića, nedavno je izašla iz štampe. Izdavač knjige su »13 jul« Plantaže a.d. Knjiga o kojoj je riječ nastala je povodom velikog jubileja, 50 godina od nastanka  i uspješnog razvoja ove Kompanije.

Knjiga  se odnosi na period privrednog i agrarnog razvoja Crne Gore 1945 – 1990 godina,  kada je u ne tako dugom razvojnom periodu (1963 – 1990) izvedena prva  i prava tehnološko – tehnička i ekonomska revolucija u crnogorskom agraru.
Ovaj privredno istoriografski dokument, poslije pola vijeka od izgradnje Agrokombinata »13 jul« i preko 30 godina od aktiviranja ćemovske pustare, na dugom putu do sadašnje crnogorske zelene oaze sa 2300 hektara plantažnih vinograda i voćnjaka su u prvom redu remek djelo trinaestojulskih neimara, i prvi put će crnogorskoj javnosti biti predstavljeni faktografski podaci o ovom velikom djelu i njegovim akterima.
U knjizi se posebno govori o uspješnom tranzicionom periodu »13 jul« Plantaža a.d. i izražava zahvalnost i priznanje sadašnjoj generaciji mladih neimara koji uprkos velike ekonomske krize ostvaruju rezultate kojima odaje priznanje svjetsko tržište.
Knjiga u svom poslednjem prilogu govori o osnovnim postulatima na kojima je počivala »Strategija dugoročnog razvoja agrara u Crnoj Gori na tržišnim osnovama« - Zelena strategija, usvojene u novembru mjesecu 1992 godine od strane Skupštine Crne Gore, da bi ne dugo potom, bez obrazloženja bila sklonjena iz života od strane tadašnje agrarne vlasti.

O knjizi će govoriti: Velimir Mijušković predsjednik Privredne komore Crne Gore, Verica Maraš, izvršna direktorica kompanije 13. jul Plantaže, akademik Radoje Pajović, prof. dr emeritus Pavle Bogetić i mr Đorđije Rajković.
Predstavljanje knjige javnosti će se održati 04. aprila 2013 godine u prostorijama Privredne komore Crne Gore u 11.00 časova