You are here

Predstavnici šumarstva i drvne industrije posjetiće Italiju

03/07/2013

Predstavnici crnogorskog šumarstva i drvne industrije boraviće od 7. do 12. jula 2013. godine u italijanskoj regiji Friuli Venecija Đulija.

Posjetu delegacije, u kojoj su direktori kompanija, predstavnici ministarstava poljoprivrede i ruralnog razvoja te ekonomije, Privredne komore Crne Gore i eksperti, organizovao je FODEMO projekat razvoja šumarstva u Crnoj Gori, u okviru projekta „Podrška razvoju marketinške strategije za drvnu biomasu“.
Kako je saopšteno iz FODEMO projekta, cilj ovih aktivnosti je pružanje podrške sektoru drvne industrije, širenje njegovog poslovanja i povećanje profitabilnosti, „investiranjem u transformisanje drvnih proizvoda uz pomoć dodate vrijednosti, u kombinaciji sa željom/potrebom za pronalaženjem i proširenjem na nova tržišta i u saradnji sa međunarodnim partnerima”.
Ideja projekta je da se u Italiji i Austriji pronađu partneri za koje će kompanije iz Crne Gore proizvoditi poluproizvode ili elemente od drveta, čime bi kompanije u tim zemljama dobile povoljniji poluproizvod za dalju obradu, a crnogorske povećale vrijednost proizvoda i imale sigurnog kupca i tržište. Time bi se ostvarili značajni pozitivni efekti na drvnu industriju, šumarstvo i, u krajnjoj mjeri, doprinosi od ovih grana – navode iz FODEMO projekta.
Delegacija će posjetiti Vladu pomenute regije, Privrednu komoru Udina, nekoliko fabrika (uključujući i takozvani Distrikt namještaja), kao i akreditovanu laboratoriju za ispitivanje proizvoda od drveta, materijala i sertifikaciju.