You are here

Prevencija, kontrola i smanjenje rizika obolijevanja od legionarske bolesti - okrugli sto

08/04/2019

Privredna komora Crne Gore i Institut za javno zdravlje Crne Gore, pozivaju Vas da uzmete učešće na Okruglom stolu pod nazivom „Prevencija, kontrola i smanjenje rizika obolijevanja od legionarske bolesti“ koji će se održati 18. aprila (četvrtak) sa početkom u 11 časova u Sali 1 Privredne komore Crne Gore, prema Programu u prilogu.

Procjene Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) iz Štokholma ukazuju da se oko 1.000 turista iz Evrope godišnje zarazi legionarskom bolešću (teški oblik upale pluća) prilikom odmora i boravka u hotelima širom kontinenta. Najveći procijenjeni rizik za potencijalnu zarazu predstavljaju smještajni kapacitetima koji rade sezonski, jer period tokom kojeg su zatvoreni pogoduje rastu i razmnožavanju bakterija na različitim kritičnim tačkama. 

U Evropi se nadzor nad legionarskom bolešću sprovodi kroz Evropsku mrežu za nadzor legionarske bolesti (ELDSNet), čiji rad koordinira ECDC i čiji je član i Crna Gora. Mreža omogućava da države pravovremeno i automatski razmjenjuju informacije sa ciljem prevencije daljeg obolijevanja. U slučaju kada se utvrdi da su dva ili više registrovana oboljela boravila u istom smještajnom objektu, posebno u kratkom vremenskom periodu, informacije se javno objavljuju, što dovodi do toga da tur operatori nerijetko otkazuju unaprijed rezervisane aranžmane. Shodno navedenom, pored nesumnjivog javnozdravstvenog rizika, legionela, može ugroziti prihode i poslovanje turističkog sektora.

Na ovu temu će predstavnici Instituta za Javno zdravlje Crne Gore, upoznati turističke privrednike sa javnozdrastvenim, ekonomskim i drugim karakteristikama legionele, ali i mjerama koje se preduzimaju u sklopu prevencije, kontrole i smanjenju rizika od obolijevanja.

Molimo da svoje učešće potvrdite na kontakte: smarkovic@pkcg.org i afilipovic@pkcg.org