You are here

Privredna komora na INFOFEST-u

26/09/2014
Privredna komora na INFOFEST-u

Privredna komora Crne Gore učestvovaće na INFOFEST-u 2014 u okviru sprovođenja NEXT IPA Adriatic projekta finansiranog iz EU fondova. Odluka da Odbor ICT PKCG ima svoj izložbeni pult INFOFEST-u 2014, jedan je od prvih koraka u nastojanju da se objedini nastup crnogorskih ICT kompanija i preokrene trend opadajuće konkurentnosti IT preduzeća na usitnjenom domaćem tržištu. Smatramo da je Odbor ICT PKCG validna adresa za ujednačavanje različitih inicijativa i prijedloga kako bismo došli do realnih pomaka u poslovanju cijelog ICT sektora. Potreba za integrisanjem potencijala crnogorskih IT kompanija da bi smo ostvarili značajnija ulaganja u ovaj sektor, motivisala je PKCG da nastup na INFOFEST-u organizuje u saradnji sa prvim crnogorskim IT Klasterom.

Jedan sveobuhvatni pogled na IT sektor u Crnoj Gori, kao i predstavljanje primjera uspjeha, koji će dati uvid kako treba koristiti informacione tehnologije u Crnoj Gori da bi se podigla konkurentnost domaće privrede, prvi je korak ka afirmaciji Odbora ICT PKCG kao prave adrese za formulisanje cjelovitih rješenja za ovu izuzetno zahtjevnu granu industrije.

Privredna komora smatra da put do veće produktivnosti vodi kroz specijalizaciju, jer su poslovne operacije ekonomičnije i profitabilnije, a  dodatne vrijednosti u usko specijalizovanoj proizvodnji više. To je jedan od razloga da se nastup Privredne komore na INFOFEST-u održi u okviru sprovođenja IPA projekta NEXT za podršku inovacijama i transferu tehnologije. Orjentacija ka EU fondovima je logično opredjeljenje za preduzeća koja svoju budućnost na tržištu i blagovremenu reakciju na promjenljive zahtjeve kupaca vide u uvođenju proizvoda višeg tehnološkog nivoa.

Nakon značajnog porasta u prvoj dekadi dvijehiljaditih, IT sektor u Crnoj Gori je posljednjih nekoliko godina na silaznoj putanji, uz realan rizik da Crna Gora ne iskoristi mogućnosti za razvoj poslovanja i ostalih preduzetničkih aktivnosti koje pruža ova moderna industrija, posebno segment poslovnih softvera. Sa datim nivoom globalnog širenja IT sektora na zemlje u razvoju i tanziciji, Crna Gora ima atribute da postane jedna od poželjnih destinacija za međunarodne kompanije koje traže rješenje za smanjenje troškova i pristup stručnom znanju. Geografska blizina, povoljna cijena rada, inženjerski obrazovni profil blizak evropskom, poznavanje engleskog jezika i prisutstvo zapadne kulture, prednosti su Crne Gore u odnosu na azijska tržišta, na kojima trenutno velike IT kompanije proširuju svoju djelatnost.

 Sa trenutnim nedovoljnim, iako kvalitetnim intelektualnim kapitalom i tehnološkim potencijalom Crna Gora nema mogućnost da izađe u susret potrebama IT industrije širom svijeta. Prijedlozi za unaprjeđenje informatičkog obrazovanja koje bi brže išlo u susret evropskim standardima i prilagođavanje nacionalnog strateškog plana razvoja, naći će se među pitanjima kojima će se Odbor ICT baviti. Time ćemo dati konkretan doprinos stvaranju zdrave ekonomske baze koja se u većoj mjeri oslanja na moderne tehnologije, tako da strane investicije imaju gdje da budu plasirane. Cilj nam nije samo dolazak stranih, već i jačanje domaćih preduzeća. To ćemo postići stalnim naporom za udruživanjem fragmentisanog crnogorskog tržišta informacionih tehnologija.