You are here

Radionica “Implementacija pojednostavljenih carinskih postupaka u Crnoj Gori” PRIJAVA

13/06/2017

Privredna komora Crne Gore, uz podršku DIHK – Unija privrednih komora Njemačke, organizuje radionicu na temu “Implementacija pojednostavljenih carinskih postupaka u Crnoj Gori”, koja će se održati 19. juna u Komori, sa početkom u 9 sati.

CIlj radionice je da se privredni subjekti detaljno upoznaju sa mogućnostima koje pružaju pojednostavljeni postupci, kao i o načinu apliciranja i njihovog korišćenja.

Predavač na radionici će biti gospodin Boris Kastelić, zamjenik direktora Uprave za carine u Finansijskoj upravi Republike Slovenije, koji je vodio implementaciju pojednostavljenih postupaka u Sloveniji, dok je kao EU ekspert radio na uvođenju pojednostavljenja u Bosni i Hercegovini, a sa IFC u Crnoj Gori. Pored gospodina Kastelića učešće u radu uzeće gospodin Allen Bruford, konsultant IFC koji je prethodno radio kao pomoćnik direktora Svjetske carinske organizacije, Tatjana Vujisić, samostalna savjetnica u Odsjeku za carinske poslove, praćenje i implementaciju carinskih i drugih propisa u Upravi carina Crne Gore i Snežana Terzić, direktor spoljne trgovine Stadion D.O.O.

Pojednostavljeni carinski postupci su već duže vrijeme u širokoj upotrebi u razvijenim svjetskim ekonomijama, a posebno u zemljama zapadne Evrope gdje se gro carinskih formalnosti realizuje na ovaj način. Naime, privrednim subjektima koji ispunjavaju propisane uslove, omogućeno je da svoju robu deklarišu elektronski, koriste IT tehnologije, robu namijenjenu za izvoz  otpremaju direktno  iz svojih prostorija do granične carinske ispostave, a robu namijenjenu stavljanju u slobodan promet dopremaju  direktno od granične carinske ispostave u svoje prostorije itd.

Ova pojednostavljenja omogućavaju obavljanje carinskih formalnosti znatno brže – kraće trajanje postupka, mogućnost carinjenja van radnog vremena itd. Takođe, omogućavaju uštede u novcu – niži troškovi otpreme i dopreme robe, bankarskih garancija, angažovanih posrednika, radne snage itd.

Carinski organ može: (1) izdati odobrenje za upotrebu nepotpune carinske deklaracije, (2) izdati obobrenje  za upotrebu pojednostavljenih procedura u izvozu i uvozu, (3) izdati odobrenje za kućno carinjenje u izvozu i uvozu, (4) izdati odobrenje za status ovlašćenog pošiljaoca, (5) izdati odobrenje za status ovlašćenog primaoca.

Radionica je namijenjena rukovodiocima sektora izvoza-uvoza, zaposlenima koji se neposredno bave sprovođenjem carinskih postupaka, zastupnicima pred carinskim organom, carinskim i inspekcijskim službenicima.

Za dodatna pitanja možete se obratiti Miljanu Šestoviću, sekretaru Odbora udruženja špeditera Privredne komore Crne Gore, putem telefona 020 230 422 ili e-mail adrese msestovic@pkcg.org,

Popunjenu prijavu poslati do 16. juna. 

Fajlovi:

Izdvajamo