You are here

Sastanak sa predstavnicima BSN - osnivanje regionalnog željezničkog klastera PRIJAVA

04/01/2015
Sastanak sa predstavnicima BSN

Privredna komora Crne Gore u saradnji sa Mrežom za poslovnu podršku BSN (www.bsn.rs), organizuje sastanak u srijedu 14. januara 2015. godine u 13 h u prostorijama Komore. 

Tema sastanka će biti skorašnje osnivanje regionalnog željezničkog klastera u okviru BSN-a, na inicijativu dvije njemačke kompanije iz ove oblasti koje BSN zastupa u regionu (AEbt i AAiT iz Nirnberga). Ova inicijativa je već podržana od strane bavarskog željezničkog klastera kao i sektora EU zaduženog za željeznički sektor u Evropi.

Ideja je da se kroz zajedničko djelovanje klastera za jugoistočnu Evropu (buduće zvanično ime: „Rail Cluster SEE“), više lobira u Briselu za subvencije i druge potrebe naših željeznica, zatim da se lakše izvrši usklađivanje oko sigurnosnih pitanja, zakonskih akata ali i neophodne obuke, sertifikacije, itd.

Osim predstavnika Privredne komore Crne Gore, sastanku će prisustvovati Volker Drenkhahn, jedan od direktora njemačke kompanije AEbt; Dragoljub Rajić, BSN (u svojstvu predstavnika AEbt u našem regionu); Marko Radović, BSN i Milan Vučković, Delegacija njemačke privrede.

Gospodin Drenkhahn će prisutne informisati o velikoj predstojećoj regionalnoj konferenciji o željeznicama, koja će se održati krajem aprila u Beogradu i ujedno pozvati da istoj i prisustvuju. Očekuje se da će na konferenciji biti i predstavnik Bavarskog željezničkog klastera na najvišem nivou, kao i da će u okviru konferencije biti održana i press konferencija na kojoj će se ozvaničiti osnivanje klastera. Zato je bitno da i javna preduzeća Željeznice iz cijelog regiona podrže, kroz svoje učešće ovaj klaster, uz napomenu da su Željeznice Srbije obećale svoju podršku, jer su zainteresovane za intenziviranje regionalne saradnje.

U skladu sa molbom predstavnika BSN-a da sastanku prisustvuju visoki predstavnici Ministarstva saobraćaja Crne Gore, Direktorata za željeznicu, Željeznica Crne Gore, ali i kompanija koje imaju saradnju sa željeznicama, upućujemo Vam poziv da učestvujete u radu sastanka i molimo da prisustvo potvrdite najkasnije do 12. januara 2015. godine do 14 h na e-mail: kdjukanovic@pkcg.org ili telefon: 020 231 006.