You are here

Strategija pametne specijalizacije: Javni poziv privrednom sektoru za popunjavanje online upitnika

28/06/2018
Strategija pametne specijalizacije

Ministarstvo nauke, zajedno sa Ministarstvom ekonomije i Privrednom komorom Crne Gore, upućuje javni poziv privrednom sektoru za popunjavanje online upitnika, a u cilju kvalitetnog definisanja prioritetnih oblasti razvoja i otkrivanja skrivenih potencijala u prioretnim sektorima.

 U okviru izrade Strategije pametne specijalizacije (S3), Ministarstvo nauke Crne Gore, u saradnji sa partnerima, trenutno sprovodi proces preduzetničkog otkrivanja. Nakon drugog kruga radionica po prioritetnim sektorima, Ministarstvo poziva sve aktere da uzmu aktivno učešće u procesu popunjavanja upitnika.

 Za razvojne projekte u sektorima, koji će kroz Strategiju pametne specijalizacije biti definisani kao prioritetni u Crnoj Gori, kroz evropske fondove i nacionalne šeme finansiranja biće odobrena značajna sredstva.

 Upitnik je otvoren do 31. avgusta i dostupan je na sljedećem linku:

http://eusluge.euprava.me/ExecutedServiceWebWizard.aspx?GeneratedServiceId=787

 Podsjetimo, Crna Gora prvi put sprovodi Proces preduzetničkog otkrivanja (Entrepreneurial Discovery Process – EDP), od maja tekuće godine.

 Najbitniji pokazatelji koji ukazuju na snage i potencijale Crne Gore za istraživanje, tehnološki razvoj i inovacije, definisani su na osnovu pripremnih analiza za izradu Strategije pametne specijalizacije. EDP podrazumijeva interaktivni proces u kojem poslovni sektor, u saradnji sa naučnoistraživačkim, javnim i civilnim akterima, definiše budući smjer razvoja društva.

Izdvajamo