You are here

Uspostavljanje zahtjeva eko dizajna za uređaje za zagrijavanje prostora i vode

18/03/2019

Privredna komora Crne Gore i Ministarstvo ekonomije organizuju okrugli sto sa temom: “Uspostavljanje zahtjeva eko dizajna za uređaje za zagrijavanje prostora i vode”.

Okrugli sto će se održati u ponedeljak, 25. marta 2019. godine, sa početkom u 10:00 časova u prostorijama Privredne komore Crne Gore (sala I), ul. Novaka Miloševa 29/II, Podgorica.

Ministarstvo ekonomije je shodno Zakonu o efikasnom korišćenju energije odgovorno za donošenje propisa kojim se uređuje označavanje energetske efikasnosti i zahtjevi za eko dizajn proizvoda koji utiču na potrošnju energije. Cilj je da se shodno praksi u EU uredi stavljanje na tržište proizvoda koji utiču na potrošnju energije i u Crnoj Gori.

Okrugli sto se organizuje u cilju upoznavanja relevantnih subjekata u Crnoj Gori sa nacrtima propisa za uvođenje zahtjeva za eko dizajn određenih grupa proizvoda koji utiču na potrošnju energije i to: 1) uređaje za grijanje prostora i kombinovane uređaje za grijanje; 2) kotlove na čvrsto gorivo; 3) lokalne uređaje za zagrijavanje prostora; 4) lokalne uređaje za zagrijavanje prostora na čvrsto gorivo; i 5) uređaje za zagrijavanje vode .

Pripremljenim propisima za eko dizajn proizvoda uvešće se postupna zabrana stavljanja na tržište određenih, manje efikasnih tehnologija, kao i tehnologija koje imaju značajan negativan uticaj na životnu sredinu, te je važno uključivanje privrede i drugih stručnih organizacija u cilju upoznavanja sa propisanim zahtjevima i obavezama koje predstoje u narednom periodu.

U prilogu je informacija o pripremljenim propisima. Predlog tekstova propisa možete preuzeti na linku: https://drive.google.com/drive/folders/1VmTpUXujiDQLDrTKUSID6KVPP74Pjbwc?usp=sharing

Agenda:

10:00-10:20 Uvodno obraćanje - Danilo Gvozdenović, Potpredsjednik, Privredna komora Crne Gore; Marko Radulović, Generalni direktor Direktorata za energetsku efikasnost, Ministarstvo ekonomije

10:20-11:00 Pregled propisa kojima se uređuju zahtjevi eko dizajna za uređaje za zagrijavanje prostora i vode - Božidar Pavlović, Ministarstvo ekonomije, Direktorat za energetsku efikasnost

11:00-11:45 Diskusija

Cijeneći da ćete prepoznati značaj ove teme, molimo Vas da odredite učesnike iz Vaše kompanije, odnosno institucije i njihovo učešće prijavite najkasnije do petka, 22. marta 2019. godine, popunjavanjem PRIJAVE ili putem email-a: mrmus@pkcg.org  ili na fax: +382 20 230 493. Telefon za informacije je: 020 230 705.