You are here

Generalni BH sajam ZEPS 2012

02/10/2012

Generalni BH sajam ZEPS 2012. i 9. Međunarodni sajam metala ZEPS Intermetal svečano je otvorio Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić. Tokom ceremonije svečanog otvaranja najvećeg sajma u BiH i jednog od najvećih u regionu, gostima su se obratili i načelnik Opštine Zenica Husein Smajlović i premijer Zeničko-Dobojskog kantona Fikret Plevljak

Na sajamskoj površini od 18.000 metara kvadratnih od 2. do 6. oktobra predstaviće se 405 izlagača iz 27 država, među kojima zapaženo mjesto ima i jedan broj privrednih društava iz Crne Gore. Karakteristika ovogodišnjeg ZEPS-a, čiji je organizator Poslovni sistem RMK, je jedanaest kolektivnih izložbi na kojima  se predstavljaju  privrede Češke Republike, Slovenije, Crne Gore, Hrvatske, Zeničko - dobojskog kantona, kao i komorskog sistema BiH.

Privredna komora Crne Gore  tradicionalno je prisutna na ZEPS-u  sa svojim promotivnim štandom. Ove godine u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja i USAID-om obezbijedila je uslove za predstavljanje privrednih subjekata iz naše zemlje. Na sajmu će se predstaviti sljedeća preduzeća: Mesna industrija „Goranović“ - Nikšić, FEP Fabrika elektroda – Plužine, Fabrika sokova „Pirella” – Danilovgrad, AD Plodovi – Podgorica, „Kovačnica Manojlović” - Nikšić, „Bonesa” – Bar, Udruženje vinogradara i vinara Crne Gore,  Pivara „Trebjesa“ – Nikšić.

PKCG je aktivna i na zajedničkom štandu svih komora potpisnica CEFTA sporazuma kojeg, u okviru projekta “Implementacija CEFTA u cilju unapređenja i internacionalizacije privreda Jugoistočne Evrope“, finansira Asocijacija njemačkih komora – DIHK i Ministarstvo ekonomije i privrednog razvoja Njemačke. Na tom štandu PKCG ima svog predstavnika sa adresarima privrednih subjekata, brošurama o prirodnim i privrednim resursima, najboljim crnogorskim proizvodima označenim kolektivnim žigom “Dobro iz Crne Gore”, posterima, CD-ima sa prikladnim sadržajima.

Tokom sajma, čijih je dosadašnjih 18 izdanja posjetilo oko 1,3 miliona ljudi, kako je najavljeno, biće organizovan i veliki broj pratećih manifestacija. Najznačajnija među njima, konferencija “Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije - Od teorije do prakse” biće održana 4. i 5. oktobra. Prvog sajamskog dana u okviru ZEPS-a Intermetal, biće organizovan Forum metalne industrije.

Drugog dana Generalnog BH sajma ZEPS 2012, odvijalo se niz pratećih manifestacija. Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine uz podršku DIHK CEFTA Projekta u okviru 9. međunarodnog sajma ZEPS Intermetal organizovala je seminar “Kako izvoziti proizvode metalne industrije u Njemačku”. Predavač na seminaru bio je Hatto Brenner, konsultant njemačke firme AWI iz Erlangena. On je na seminaru govorio o informacijama relevantnim za poslovanje u Njemačkoj: porezima i carinama, propisima za uvoz,  normama i standardima, pravnim zahtjevima.
Pored toga, Fabrika elektroda iz Plužina imala je kompanijsku prezentaciju, zajedno sa firmom Arit doo iz Sarajeva, koja je generalni zastupnik FEP-a za tržište Bosne i Hercegovine. Tehno-ekonomskoj prezentaciji prisustvovali su predstavnici nekoliko firmi iz BiH koje su poslovni partneri Arit-a. Prezentacija je protekla uspješno uz očekivanje da će doći do povećanja plasmana poizvoda na tržištu BiH, gdje ovo peduzeće već plasira proizvode. Kao novi najznačajniji kupac pojavljuje se Željezara iz Zenice, Mital, koja proizvodi milion tona čelika godišnje.