You are here

Crna Gora na sajmu privrede u Subotici

04/06/2014

Osmi Međunarodni i regionalni sajam privrede – Subotica 2014, pod sloganom „Mali biznis i stari zanati – veliki izazov na pragu Evropske unije“, otvoren je 4. juna 2014. godine i traje do 7. juna. Manifestacija je okupila oko 200 izlagača iz Srbije, regiona i Evrope.

Zemlja partner sajma je Crna Gora čija je Privredna komora nosilac projekta i organizator nastupa crnogorskih kompanija i lokalnih samouprava: Opštine Kotor, Kontejnerskih terminala i generalnih tereta, Darme, Bonese, Fabrike elektroda Plužine, Boostera, Mljekare Nika, Udruženja umjetničkih zanatlija Crne Gore, Kotor Open Toura, Shorexa i Jadranskog sajma.
Predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković kazao je da biti zemlja – partner znači počast i odgovornost, te podrazumijeva nastup na manifestaciji koji treba da bude u žiži interesovanja poslovnih posjetilaca i šire javnosti. Predstavljanje Crne Gore na sajmu je objedinjeno kroz kolektivnu izložbu crnogorskih kompanija, održavanje poslovnog foruma sa privrednicima Vojvodine, a planirano je Crnogorsko veče koje će, kroz sinergiju teatra i muzike, otkriti dio kulturnog bogatstva naše zemlje.
- Namjera nam je da Sajmu predstavimo najznačajnije crnogorske kompanije sa njihovim proizvodima i uslugama, kako one koje su već kvalitetno pozicionirane u Crnoj Gori i okruženju, tako i one koje tek osvajaju nova tržišta – rekao je Mijušković.
Govoreći o temi sajma, on je podsjetio da je zemlja organizator veliki proizvođač hrane sa kojom Crna Gora realizuje više od četvrtine robnog prometa sa inostranstvom, a privredne odnose prate i dobre međukomorske veze sa Regionalnom privrednom komorom Subotice.
- U današnjem svijetu globalizovanog i hiperkonkurentskog tržišta, svijetu brendova i inovativnosti bez granica, hrana sve više postaje moćno obilježje i instrument nacionalnog brendiranja, jedan od ključnih faktora turističke ponude, pravno zaštićena kulturna vrijednost, sve vrijedniji i profitabilniji dio ukupne baštine i tradicionalnih vrijednosti svake države. Drugim riječima, hrana je sve više nezaobilazan element turističke ponude, ali i nacionalne prepoznatljivosti – riječi su predsjednika.
Istakao je da kroz „Dobro iz Crne Gore” i još neke državne projekte, naša zemlja namjerava bolje i efikasnije tržišno valorizuje ovaj resurs neprolazne vrijednosti.
Mijušković se zatim osvrnuo na značaj sajamskih manifestacija i ocijenio da značajno doprinose intenzivnijem uklčjučivanju privreda regiona u međunarodne ekonomske tokove.
- Iako sajmovi, po nekima, možda gube na značaju, mi u Komorama smatramo, da ih ni savremena sredstva komunikacije, ne mogu zamijeniti, jer baš  to je prilika da privrednici mogu ostvariti neposredni kontakt, upoznati se i razmijeniti mišljenja, i naravno promovisati svoje proizvode. Nadam se da će naši privrednici, saradnjom i udruživanjem iskustava, znanja i svih ostalih resursa mnogo lakše i sveobuhvatnije ostvariti zajedničke interese i koristi u sve složenijoj i zahtjevnijoj utakmici za svaki, i najmanji djelić globalizovanog tržišta – zaključio je on.
Otvarajući sajam, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije Snežana Bogosavljević Bošković kazala je da je kriza sa kojom se bore najmoćnije i ekonomski najrazvijenije zemlje pokazala značaj povezivanja i saradnje, a sajam privrede u Subotici potvrđuje želju učesnika da se kroz saradnju, zajedničko planiranje i ulaganje pronađu rešenja za dobrobit svih.
- Zato hajde da sarađujemo, dogovoramo se, i svakom regionu pružimo šansu jer sam uvjerena da samo tako možemo dalje u napredak i razvoj. Moramo da sagledamo stvari iz opštijeg ugla, da više ne vidimo samo stablo, već cijelu šumu - rekla je Bogosavljević Bošković.
Posebno je zahvalila Crnoj Gori na ukazanom povjerenju pri organizaciji sajma, rekavši da je naša zemlja jedan od najznačajnijih poljoprivrednih partnera Srbije i da je sa njom uspostavljena uspješna institucionalna saradnja.
- Crna Gora već godinama spada među tri najznačajnija partnera Srbije kada je riječ o izvozu poljoprivrednih proizvoda. Eto primjera dobre i uspešne saradnje koju ćemo, nadam se, u narednom periodu unapređivati i njegovati - kazala je ministarka.
Ona je takođe zahvalila svim državama, organizacijama i pojedicima koji su područjima pogođenim nedavnim poplavama uputili pomoć, kao i na saosjećenju u teškim trenucima.
Gradonačelnik Subotice Jene Maglai je ocijenio da privredni sajam iz godine u godinu privlači sve veće interesovanje, pa se iz godine u godinu povećava i broj zemalja iz kojih dolaze izlagači, a ove godine su tu prvi put predstavnici Švedske i Rumunije.
Prateće manifestacije sajma su poslovni forum Crna Gora – Vojvodina, zatim forum posvećen klasterima i prekograničnim mogućnostima saradnje, te seminar na temu evropskih integracija i mogućnosti apliciranja domaće privrede na pozive u okviru fondova Evropske unije.
Organizator sajma je Javno komunalno preduzeće Subotičke pijace, a pokrovitelji Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavaje i ravnopravnost polova i Grad Subotica.