You are here

Crna Gora na sajmu u Tirani

30/11/2012

Najveći internacionalni sajam trgovine u Albaniji, Klik Ekspo 2012, održan je od 26. do 30. novembra u Tirani, u okviru proslave vijeka nezavisnosti te zemlje.

Na štandu koji je organizovala Privredna komora Crne Gore, u saranji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja i USAID-om, svoje proizvode i usluge predstavili su:  „Šimšić Montmilk“ – Mljekara Lazine, AD FEP – Plužine, Bonesa DOO – Bar, Pirella – Danilovgrad, Udruženje vinogradara i vinara Crne Gore –  Podgorica, Solana Bajo Sekulić – Ulcinj, GIOVANNI TRADE – Ulcinj, Frutiera – Danilovgrad, Meso-promet – Bijelo Polje, Ekomeduza – Bijelo Polje, Bjelasica Rada – Bijelo Polje, te Codra Hospital – Podgorica.
Prvog dana sajma crnogorski izlagači, zajedno sa Ambasadorom Crne Gore u Tirani g-dinom Ferhatom Dinoshom, su ugostili albanskog premijera prof. dr  Sali Berishu.
Internacionalni sajam trgovine okupio je stotine izlagača iz više od 20 zemalja, među kojima su balkanske, zatim Italija, Francuska, Njemačka, Austrija, Turska, Velika Britanija, Izrael, Egipat, Iran, Indija, Pakistan, Kina, Japan...
Na sajmu su izloženi, između ostalog, kozmetički i poljoprivredni proizvodi, građevinski alati, mašine i materijali, vozila, elektronika, tekstil, rashladni sistemi, a štandove su imale i finansijske institucije.
Kik Ekspo grupa je inicirala i pokrenula internacionalni sajam trgovine 1994. godine.

Utisci
Nakon prvog učešća Mljekare Lazine na internacionalnom sajmu koji se 19. put održava u Tirani prenosimo utiske njenog suvlasnika Milutina Đuranovića, koji je kazao da je sajam dobro posjećen, te da bi ubuduće trebalo obezbijediti bolju poziciju crnogorskog štanda, što bi znatno povećalo njegovu posjećenost.
- Iskazano je interesovanje albanskih kompanija da budu distributeri naših proizvoda na tom tržištu koje je značajno zbog blizine proizvodnom pogonu. Mi ćemo se potruditi da se naši proizvodi nađu na trpezama albanskih potrošača – rekao je Đuranović.
On je kazao da su bili u prilici da upoznaju tržište prehrambenih proizvoda Albanije, na kojem je, ocjenjuje, cijena osnovna determinanta prisustva, dok je kvalitet u drugom planu zbog nižeg standarda stanovništva.
- Primijetio sam da njihovi proizvodi imaju lošiju ambalažu i etikete, jer oni na taj način smanjuju troškove. Organoleptičke probe su potvrdile da su tamošnji proizvodi nižeg kvaliteta u odnosu na one u našim marketima i u odnosu na ono što nude naši proizvođači. Vjerovatno će naši proizvođači pokušati da nađu prostor za plasman proizvoda na tržište Albanije, naravno računajući na kupce kod kojih je kvalitet proizvoda prioritetan  – kazao je Đuranović.