You are here

Crnogorski privrednici na sajmu u Celju

11/09/2018

Proizvodi i usluge oko trideset crnogorskih uspješnih preduzeća iz različitih sektora predstavljeni su na 51. Međunarodnom sajmu preduzetništva u Celju – MOS 2018, na nacionalnom štandu naše zemlje koji su organizovali Investiciono-razvojni fond, Privredna komora Crne Gore, Ministarstvo ekonomije, te Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Svečanom otvaranju Sajma, koji je jedan od najvećih poslovnih događaja ovog dijela Evrope, sa više od 1.400 izlagača i preko 120.000 posjetilaca, 11. septembra 2018. prisustvovali su predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović, predsjednik Odbora direktora IRF-a Zoran Vukčević i generalni direktor Direktorata za industriju i transformaciju Ministarstva ekonomije Goran Nikolić.

Predsjednik Komore Golubović naveo je da je ova institucija željela da ove godine organizovano, sa crnogorskim proizvođačima, podrži Sajam preduzetništva u Celju, te da će njeni predstavnici imati brojne susrete sa kolegama iz Obrtničke komore Slovenije.

- Želimo da unapređujemo ekonomske odnose sa Slovenijom i pokušamo da povećamo robnu razmjenu sa ovom zemljom. Broj njihovih turista koji posjećuje Crnu Goru je iz godine u godinu veći, a investicije iz Slovenije su značajne: od 2006. godine kada smo obnovili nezavisnost do danas je iz Slovenije investirano oko 350 miliona eura, a u Crnog Gori su prisutna slovenačka preduzeća, banke i finansijske organizacije – prokomentarisao je Golubović.

Predsjednik Odbora direktora IRF-a Zoran Vukčević je izrazio zadovoljstvo što već treću godinu u nizu crnogorski privrednici učestvuju na Celjskom sajmu.

- Ovo je prilika da se crnogorski preduzetnici upoznaju sa kolegama iz Slovenije i Evrope te razmijene informacije što je šansa za uspostavljanje novih kontakata i mogućnosti da plasiraju proizvode u druge države. To je i šansa da iniciraju projekte iz raznih oblasti koje su od zajedničkog interesa – rekao je Vukčević.

Generalni direktor Direktorata za industriju i transformaciju Ministarstva ekonomije Goran Nikolić, je poželio svim izlagačima sa nacionalnog štanda Crne Gore da realizuju nove biznis ideje i istakao značaj razvoja sektora malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori.

- Razvoj malih i srednjih preduzeća je prioritet Vlade Crne Gore i to je svakako u fokusu njenog rada. Na sajmu smo koji ima već 50 godina tradicije i jako nam je drago što su naši privrednici ovdje – rekao je Nikolić.

Tokom šest dana trajanja sajma crnogorski privrednici će biti u prilici da ostvare nove poslovne kontakte i obezbjede kvalitetnije pozicioniranje domaćih brendova na inostranom tržištu.

Crnogorski štand i delegaciju naše zemlje, među ostalima, obišli su i pozdravili predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor i predsjednik Upravnog odbora Celjskog sajma Franc Pangerl.

Riječ privrednika

Crnogorski privrednici, koji su učestvovali na Međunarodnom sajmu obrta i preduzetništva u Celju, ocijenili su da je to bila prilika za uspostavljanje inicijalnih kontakata za saradnju, dok su gosti sajma zainteresovani za proizvode i usluge crnogorskih kompanija.

Vlasnik preduzeća Dandi&Co iz Pljevalja, Džervin Hodović, koji je jedan od izlagača, kazao je da je zadovoljan učešćem na Celjskom sajmu i to drugi put zaredom, smatrajući taj događaj šansom za uspostavljanje nove poslovne saradnje.

- Naši proizvodi su od organske kože i ručno rađeni. Možemo reći da smo jedni od najboljih fabrika kožne galanterije u bivšoj Jugoslaviji. Naša namjera je da naši proizvodi od sada budu dostupni i na tržištu Slovenije - rekao je Hodović.

Obrad Glomazić iz Mesne industrije “Goranović”, kazao je da proizvodi te kompanije još nijesu prisutni na slovenačkom tržištu i da je to upravo razlog zbog kojeg su se odlučili da ove godine učestvuju na Celjskom sajmu.

- Došli smo na ovaj sajam da bi pokušali da plasiramo mesne proizvode na slovenačko tržište. To je tradicionalna proizvodnja, fabrika u kojoj se njeguje kvalitet i imamo svoje načine proizvodnje koje nema niko drugi - rekao je Glomazić.

Iz Mesne industrije “Goranović” kazali su da očekuju da će se na ovogodišnjem Celjskom sajmu predstaviti u najboljem svijetlu, napraviti dobre konekcije i početi da izvoze za Sloveniju.

Ispred kompanije Plantaže, najveće vinarije u Jugoistočnoj Evropi, direktor izvoza Milan Milutinović je potvrdio dugogodišnje iskustvo te uspješne kompanije na evropskim sajmovima napomenuvši da već dugi niz godina izvozi svoja vina za Sloveniju.

- Mi u kontinuitetu radimo da poboljšamo naše pozicije na slovenačkom tržištu, zadnjih godina zaista uspijevamo u tome, dosta je jaka konkurencija prevashodno zbog domaćih proizvođača, a takođe i zbog proizvođača iz cijelog svijeta. Strategija koju primjenjujemo u ovom periodu daje rezultate koje smo očekivali - precizirao je Milutinović.

Firma Interproduct iz Cetinja ove godine prvi put izlaže tradicionalne crnogorske proizvode na sajmu preduzetništva u Celju.

Vlasnik te firme, Ivan Mijušković, kazao je da očekuje puno od tog sajma.

- Očekujemo nove kontakte, početak neke nove saradnje, s obzirom na to da smo novi na evropskom tržištu. Evropsko tržište je interesantno za nas, očekujemo da ćemo imati što da pokažemo i da ćemo i mi biti interesantni za kompletno evropsko tržište - naveo je Mijušković.