You are here

Crnogorski privrednici na sajmu u Mostaru

10/04/2019

Privredna komora Crne Gore je, u saradnji sa Ministarstvom ekonomije, Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvom održivog razvoja i turizma i IRF-om, organizovala učešće crnogorskih privrednika na 22. Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru, od 9. do 13. aprila 2019. godine.

Riječ je o najvećoj i najznačajnijoj privrednoj manifestaciji u Bosni i Hercegovini sa više od 800 izlagača – preduzetnika iz zemalja regiona, koja je održana na oko 30.000 m² sajamskog izložbenog prostora. U sklopu sajma organizovane su dvije podsajamske manifestacije: „Sajam vina i vinogradske opreme“ i „Međunarodni dani turizma”.

Zemlja partner bila je Kina.

Ponudu je na zajedničkom štandu predstavilo 27 crnogorskih kompanija iz sektora proizvodnje hrane, kožne galanterije, turizma, IT-a, prevoza i drugih.

Nastup na Sajmu je omogućio izlagačima da predstave proizvode i plasiraju ih na nova tržišta, te steknu nove poslovne kontakte.

U okviru Međunarodnog sajma privrede u Mostaru organizovani su B2B sastanci u okviru EEN mreže, poslovni i forum poslovne i saradnje gradova u okviru 16+1 inicijative, sastanak Upravnog odbora Foruma jadransko-jonskih privrednih komora, međunarodna Konferencija „Privreda-ključni učesnik razvoja društva”, sastanak partnera na projektu „Zajednički turistički proizvod”: Unapređenje regionalne saradnje kroz kreiranje zajedničkih turističkih proizvoda Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije i Bakar projekat.

Potpredsjednica Privredne komore Crne Gore Ljiljana Filipović govorila je na forumu poslovne i saradnje gradova u okviru 16+1 inicijative. Ona je predstavila poslovni ambijent u Crnoj Gori i spremnost naše države za saradnju u okviru inicijative koja obuhvata 16 država centralne i istočne Evrope i Kinu.

Prema zvaničnim podacima, ekonomija Crne Gore nastavlja da raste umjerenim tempom i rast bi trebalo da se nastavi na srednji rok, osnažen implementacijom velikih investicionih projekata. Tokom 2018. godine ostvarena je realna stopa rasta BDP od 4,9%.

- Pozitivna kretanja BDP-a rezultat su povećane proizvodnje u većem broju privrednih djelatnosti, kao i investicione potrošnje, te intenzivnije razmjene roba i usluga u odnosu na prethodnu godinu – rekla je Filipović, dodajući da je ukupan priliv stranih direktnih investicija u 2018. godini iznosio 843,1 milion eura i veći je 27,9% u odnosu na 2017.

Potpredsjednica je istakla da su sa Kinom uspostavljene veoma razgranate veze i sadržajni odnosi u oblasti ekonomije, ali i brojnim drugim oblastima.

Ona je podsjetila da je Kina značajan spoljnotrgovinski partner Crne Gore, a naša zemlja je kreirala povoljno i stimulativno poslovno okruženje za investitore, pa će nastojati da i dalje podstiče renomirane kineske kompanije da ovdje investiraju. Kineska preduzeća sada učestvuju u izgradnji naše infrastrukture. Podsjetimo, njihova kompanija CRBC realizuje najznačajniji infrastrukturni projekat u našoj zemlji, prioritetnu dionicu auto-puta od Smokovca do Mateševa.

- Naglašen je interes kineskih kompanija za ulaganje u energetiku. Smatramo da je to realan prostor za intenzivniju saradnju, posebno ako se imaju u vidu i potencijali regionalnih hidro-energetskih izvora koji istovremeno pripadaju Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini – kazala je Filipović.

Prostor za saradnju postoji i u turizmu, dodaje ona. Crna Gora je jedna od najbrže rastućih turističkih ekonomija u svijetu.

- Turiste sa dalekih tržišta, kao što je i kinesko, možemo privući udruženi kroz regionalnu turističku ponudu, posebno imajući u vidu činjenicu da su se navike turista iz Kine posljednjih godina značajno promijenile, jer oni posebno iskazuju interes za destinacije bogatog kulturno-istorijskog naslijeđa, što Crna Gora i zemlje regiona svakako jesu – rekla je Filipović.

Ona je zaključila da Crna Gora mnogo očekuje od buduće saradnje sa Kinom.

- Kineske kompanije imaju značajno tehnološko iskustvo i kapitalnu sposobnost, a Crna Gora  bogate prirodne resurse i veliku potrebu za investicijama, zbog čega saradnja između naše dvije strane ima jaku prednost uzajamnog dopunjavanja i ogroman potencijal – rekla je Filipović.

Privredna komora Federacije BiH organizovala je Međunarodnu konferenciju “Privreda- ključni učesnik razvoja društva" u okviru ovogodišnjeg sajma u Mostaru.

Potpredsjednica Filipović je učestvovala i u radu međunarodne konferencije „Privreda- ključni učesnik razvoja društva“ u čijem fokusu su bili uloga obrazovanja u digitalnoj transformaciji društva, ekonomske koristi sistema energetske efikasnosti, gradovi i kulturno nasljeđe (ideje i primjeri dobre prakse za Jadransko-Jonsku makroregiju), te arbitražno rješavanje trgovačkih sporova.

Zajednički turistički proizvod

U okviru sajma organizovan je sastanak partnera na projektu „Zajednički turistički proizvod”: Unapređenje regionalne saradnje kroz kreiranje zajedničkih turističkih proizvoda Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije

S obzirom da regionalno povezivanje u turizmu predstavlja budućnost razvoja i konkurentnosti ove privredne grane, razvija se zajednički turistički proizvod Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Prvi zajednički regionalni turistički proizvod „Wild Soul of Europe“ koji su komore Srbije i Crne Gore pokrenule promovisan 2017. godine, baziran je na aktivnom turizmu. Okupio je oko 40 predstavnika privrede dvije zemlje, od malih lokalnih proizvođača hrane, suvenira, lokalnih proizvoda, do velikih smeštajnih kapaciteta, galerija, muzeja, prevoznika, ugostitelja, i pružaoca usluga u domenu putovanja tj. turizma.

U radu sastanka crnogorsku stranu aktivno su učestvovali sekretarka Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Sanja Marković, predstavnici kompanija, turističkih agencija i organizacija.

Poslovni susret privrednika – EEN projekat

INTERA Tehnološki park Mostar uz podršku Evropske komisije kroz projekat Mreža evropskih preduzetnika EEN organizovao je poslovni susret privrednika.

Učestvovale su kompanije iz sektora ICT, proizvođači metala, drveta i plastike, građevinarstva, energetike, transporta, poljoprivrede i prehrambene industrije, turizma, trgovine, inženjeringa projektovanja i konsaltinga, koje su bile u mogućnosti da stupe u kontakte sa potencijalnim poslovnim partnerimaa prema vlastitim potrebama i interesima.

Bilo je riječi o EU linijama finansiranja sa fokusom na SME instrument Horizon 2020 i COSME, te o uslugama projekte EEN.

Sastanak Upravnog vijeća Foruma jadransko-jonskih privrednih komora

Upravni odbor Foruma jadransko-jonskih privrednih komora održan je u Gospodarskoj komori Federacije Bosne i Hercegovine.

Razmotrena je prijava za učlanjenje Privredne komore Crotone za redovnog člana AIC Foruma, te primljena je Privredna komora Srbije u redovno članstvo. Donijeta je odluka o koordinatorima okruglih stolova Plavi rast i Kvalitet životne sredine za sljedeću godišnju konferenciju u Budvi.