You are here

Predsjednik Komore otvorio sajmove u Budvi

20/04/2017

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković svečano je otvorio 20. aprila 2017. godine u Budvi 43. Sajam hrane, 22. Sajam ekologije, 26. Sajam turizma i 35. Sajam nautike.

Ove manifestacije su na Jadranskom sajmu okupile poznate izlagače iz Crne Gore i inostranstva, brojne građane, ali i aktere državne politike i upravljanja resursima - predstavnike privrednih komora našeg regiona i drugih poslovnih asocijacija.

- Događaji čijem otvaranju prisustvujemo odnose se na veoma značajne oblasti razvoja crnogorske ekonomije, koje ne smijemo posmatrati izolovano, već kao komplementarne komponente cjeline, što sinergijski doprinose prepoznatljivosti Crne Gore kao turističke destinacije i pogodnog mjesta za investicije – ocijenio je Mijušković.

Prema njegovim riječima, hrana, kao segment ukupne baštine i tradicionalnih vrijednosti, sve više je jedan od ključnih faktora turističke ponude i veoma značajan dio nacionalnog brenda.

- Hrana predstavlja svojevrsnu interakciju između izdašnih resursa i raskošne prirode, kao i ljudske kreativnosti, čime sve više postaje moćno obilježje svake turističe destinacije. Sa druge strane, turizam, kroz afirmaciju nacionalne kuhinje i specifičnih crnogorskih proizvoda, postaje snažan generator razvoja poljoprivrede. Crnogorski visokokvalitetni tradicionalni proizvodi upotpunjuju turističku ponudu, a povezivanje poljoprivrede i turizma ogleda se i u razvoju agro turizma, naročito u sjevernom dijelu Crne Gore. Na ovaj način stvaramo materijalno-ekonomske pretpostavke za brži privredni razvoj i podizanje kvaliteta života – smatra predsjednik Komore.

Dodaje da su ekologija i zaštita životne sredine takođe teme od važnosti za razvoj sveukupne crnogorske destinacije, a posebno u svijetlu sve bližeg okončanja uspješnih integracionih procesa.

- Podizanje ekološke svijesti stanovništva i održavanje čistoće, naročito turističkih lokacija, dio je danas izuzetno potrebnog „estetskog patriotizma”, odnosno pozitivnih impresija koje turisti sa sobom nose nakon boravka u našoj zemlji – riječi su Mijuškovića.

Budući da komplementarnost privrednih grana nautike i turizma doživljava veliki napredak na regionalnom tržištu, posebno pozdravlja odluku organizatora za paralelno održavanje ova dva sajma.

Crna Gora kao Mediteranska zemlja, dodaje on, zauzima sve značajnije mjesto na mapi nautičkog turizma južne Evrope, postajući mnogo poznatijim destinacijama konkurent vrijedan poštovanja. Takvoj poziciji doprinose vrijedne investicije u razvoj nautičkih kapaciteta, izgradnja luksuznih marina Porto Montenegra, Porto Novi, Luštica Bay i drugih, kao i vodeća uloga luke Kotor kao destinacije za kruzere.

- Privredna komora Crne Gore navedenim temama posvećuje dužnu pažnju afirmacijom kvalitetnih domaćih proizvoda kroz projekat Dobro iz Crne Gore, kao i organizovanjem tematskih događaja u funkciji privrednog razvoja i uspješnog nacionalnog brendiranja – kazao je prvi čovjek ove poslovne asocijacije.

Zaključio je ocjenom da sajamske manifestacije nijesu samo prilika za promociju proizvoda, već mogu rezultirati dugoročnim partnerstvima.

- U uslovima oštre konkurencije, narastajućeg evropskog i svjetskog tržišta, put za ostvarivanje napretka je saradnja, udruživanje i razmjena iskustava i znanja – smatra on.

Doc. dr Rajko Bujović, direktor Jadranskog sajma u Budvi podsjetio da je riječ o 50. sajamskoj sezoni u ovom gradu i podsjetio na njihov značaj za razvoj privrede, a posebno turizma. Prema njegovim riječima, ove godine je prisutno 150 izlagača na pomenuta četiri sajma.

Potpredsjednik Opštine Budva Veselin Marković ocijenio je da je sajam dobar uvod u turističku sezonu. On je naglasio da je „Budva grad u kojem se isplati promovisati“.

Ambasador Mađarske u Crnoj Gori Kristijan Poša istakao je da je ovoj zemlji čast što učestvuje na Sajmu hrane u Budvi. Mađarske je 2016. godine imale rekorne rezultate u agraru i izvezla 9 milijardi eura vrijednosti ovih proizvoda. On je podsjetio da Vlada te zemlje pruža stručnu podršku Crnoj Gori u oblasti poljoprivrede i pozvao naše privrednike da učestvuju na 78 sajmu hrane u Budimpešti, septembra 2017.

Ambasadorka Češke u Beogradu Ivana Klasova kazala je da prisustvo na sajamskim manifestacijama u Crnoj Gori pokazuje dobru saradnju dvije države, a Češka ove godine ima sedam izlagača. Kazala je da je dan ranije održana Mješovita komisija dvije zemlje na kojoj je potpisan Protokol o saradnji.

Prisutne je pozdravio i ambasador Bugarske Mladen Čebenjakov, kao i Olivera Brajović, generalna direktorica Direktorata za održivi razvoj. Ona je kazala da Crna Gora privlači sve veći broj stranih posjetilaca, kojih će prema najavama za 2017. biti mnogo više nego prethodne godine.

-Crna Gora je obogatila ponudu i povećala broj manifestacija, a zajedničkim radom možemo nastaviti putem sigurne i poželjne turističke destinacije – rekla je Brajović.