You are here

Zapažen uspjeh na Novosadskom sajmu

11/05/2019

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu svečano je otvoren 11. maja 2019. godine. Najveća i najznačajnija smotra agrara u centralnoj i jugoistočnoj Evropi trajaće do 17. maja. Na ovoj reprezentativnoj manifestaciji nastupa 1.518 firmi, institucija i organizacija, a prvi put u istoriji sajam ima i zemlju partnera i zemlju prijatelja, to su Italija i Tunis.

Sajam je izvanredna prilika za sklapanje poslova, promovisanje dostignuća, razmjenu iskustava i podsticanje međudržavne saradnje, što ga čini najprestižnijim agrobiznis događajem u centralnoj i jugoistočnoj Evropi.

Proizvodi iz Crne Gore na ovoj značajnoj manifestaciji tradicionalno zavređuju veliko interesovanje posjetilaca sajma, a takva praksa ni sada nije izostala. Naši agro proizvođači su u prilici da, sa kolegama iz cijelog svijeta, osnaže poslovne veze i doprinesu povećanju obima razmjene prehrambenih proizvoda sa inostranstvom.

Crnogorski privrednici svoje proizvode predstavljaju na zajedničkom štandu koji su organizovali Privredna komora, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvo ekonomije, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, te Investiciono razvojni fond.

Naši proizvodi su i ove godine prepoznati po izuzetnom kvallitetu i zavrijedili su 163 nagrade, a priznanja je dobilo 36 crnogorskih proizvođača. Važno je naglasiti da su ove godine domaći proizvodi dobili 34 nagrada više nego 2018, a gledano po sektorima, najviše nagrađenih - 51, je u kategoriji meso i proizvodi od mesa.

Među 36 nagrađenih proizvođača su Mljekara „Srna“ - doo Šljukić Nikšić, koja je osvojila veliki šampionski pehar za vrlo visok kvalitet proizvoda. Srebrni šampionski pehar za vrlo visok kvalitet proizvoda dobili su  „Mianja“ Cetinje i Gazdinstvo Turčinović. Vinogradari, vinari i proizvođači rakije nagrađeni su velikim šampionskim peharom za organizovani nastup. Crnogorski proizvođači zavrijedili su i pet pehara Novosadskog sajma, dvije povelje za kvalitet, tri plakete za kvalitet, dvije diplome sa posebnim priznanjem, 31 veliku zlatnu medalju, 69 zlatnih medalja, 38 srebrnih i jednu bronzanu, a među njima je i osam šampiona kvaliteta. Posmatrano po sektorima, crnogorski mesni proizvodi su osvojili 51 nagradu, mlijeko i mlječni 27, žito i proizvodi od žita dvije, jaka alkoholna pića i likeri 34, vina 39, te pčelari 10.

„Mianja“ Cetinje, uz srebrni šampionski pehar, okitila se i sa četiri velike i sedam zlatnih medalja, a ponijela je i priznanje šampion kvaliteta. a kompaniji „Niksen trade“  pripao je pehar Novosadskog sajma, četiri velike, pet zlatnih, srebrna medalja i priznanje šampion kvaliteta.„Interprodukt“ Cetinje nagrađen je peharom Novosadskog sajma, dobitnik je i tri velike, pet zlatnih i dvije srebrne medalje, a proglašen je i šampionom kvalitetaVeliku zlatnu i srebrnu medalju zavrijedio je „Monstate“, dok je „Marteks“ dobio povelju sajma za kvalitet, jednu veliku, tri zlatne kao i dvje srebrne medalje. „Zrnožitu“ su pripali pehar sajma, zlatna i tri srebrne medalje,

U kategoriji „mlijeko i mliječni proizvodi“, po osvojenim priznanjima lider je Mljekara „Srna“ čije će prostorije krasiti veliki šampionski pehar sajma, sedam velikih, pet zlatnih, srebrna medalja, a proglašeni su i šampionom kvaliteta. Pehar sajma pripao je danilovgradskoj Sirari „Katunjanka“, kao i pet zlatnih medalja. Ljiljana Janjić, Podgorica, „Dućan sira“ Gornja Bukovica nosilac je diplome sa posebnim priznanjem i tri velike zlatne medalje, Sirara „Vulaš“ Cetinje nagrađena je velikom zlatnom medaljom, a Kooperativa „Cijevna“ srebrnom.

Veliku zlatnu medalju i Šampion kvaliteta   , u kategoriji „proizvodi na bazi žita“ dobio je Željko Macanović iz Pljevalja..

Laureati iz proizvodnje „jakih alkoholnih pića i likera“ Crnogorski vinogradari, vinari i proizvođači rakije su ovjenčani velikim šampionskim peharom. Dragan Turčinović iz Nikšiča dobio je srebrni šampionski pehar, šest zlatnih i sedam srebrnih medalja. Rakija „Trnovača“-šljiva Pljevlja osvojila je zlatnu, a Vinarija „Dabović“ Nikšić srebrnu medalju. Vinarija „Đukić“ Podgorica nagrađena je poveljom sajma za kvalitet te velikom i zlatnom medaljom. Vujica Vuković, Bijelo Polje dobitnik je tri srebrne medalje. Vinarija „Mrkan“ Cetinje osvojila je pehar sajma kao i po dvije srebrne i zlatne medalje. Podrum „Delić“, Herceg Novi dobitnik je zlatne i srebrne medalje. Milivoju Radunoviću iz Berana pripala je bronzanu medalja, a Podrumu vina „Đukić“ Podgorica tri srebrne medalje.

U kategoriji vina, Podrum „Delić SPG“ Herceg Novi okitio se sa sedam zlatnih i četiri srebrne medalje. Biotehnički fakultet je laureat plakete za kvalitet, proglašen je šampionom kvaliteta i dobio zlatnu medalju. Vinariji „Bekov krš“ Virpazar dodijeljene su dvije zlatne medalje, a Vinariji „Dabović“ Nikšić jedna srebrna. Dobitnik tri zlatne i srebrne medalje je Vinarija „Đukić" Podgorica, dok je Vinarija „Zavjet“ Virpazar ponijela dvije zlatne medalje. Vinarija „Bojanović“ Podgorica osvojila je zlatnu medalju, a iz istog grada Vinarija „Garac“ dobila je srebrnu medalju. Plaketu sajma za kvalitet dobile su dvije podgoričke vinarije „Ivanović“ i „Miranović“. Vinarija “Ivanović je  je dobila  još i dvije zlatne i srebrnu, a  vinarija “Miranović” tri zlatne medalje. Po dvije zlatne i srebrne medalje pripale su Vinariji „Mrkan“ sa Cetinja, dok je podgorička vinarija „Rakčević“ zavrijedila zlatnu medalju.

Šest crnogorskih pčelara okitilo se odličjima Novosadskog sajma. Dobitnici velike zlatne medalje za med su Radosav Zečević iz Pljevalja, Nenad Nikolić iz Bara, Miodrag Zec Budve i Zoran Radosavović koji je i šamion kvaliteta za planinksi višecvetni med.. Diploma sa posebnim priznanjem pripala je Borislavu Čabarkapi  iz Podgorice za propolis kapi uz veliku zlatnu medalju i priznanje šampion kvaliteta. Crnogorska matica doo Danilovgrad zavrijedila je veliku zlatnu medalju za invertovani sirup za prihranu pčela  i zlatnu medalju za pogače za prehranu pčela kao i priznanje šampion kvaliteta.

Posjetioci sajma i izlagači su pokazali veliko interesovanje za proizvode i usluge crnogorskih kompanija „Plantaže“, „Eko Per d.o.o. Diva voda“, „Poljoprivredno Gazdinstvo Macanović“, MI „Goranović“, „Rakija Trnovača – Gazdinstvo Krvavac“, „Mesna Industrija Martex“, „Mesna Industrija Niksen Trade Čavor“, „Veterinum“, „Institut Dr. Simo Milošević“ i „Montecargo“.

Državno privredna delegacija Crne Gore u kojoj su Dragica Sekulić, ministarka ekonomije, Vlastimir Golubović, predsjednik Privredne komore, predstavnici ministarstava ekonomije i poljoprivrede i čelnici pojedinih kopmanija, 14. maja 2019. godine, kako je planirano, razgovaraće sa Đorđem Milićevićem, potpredsjednikom Pokrajinske Vlade Vojvodine. Nakon sastanka je predviđen obilazak sajma. Istog dana, poslije podne, održaće se sastanak predsjednika komora regiona sa predsjednikom Pokrajinske Vlade Vojvodine Igorom Mirovićem.