You are here

“Berza preduzetničkih ideja” izabrana za najbolјu ideju u oblasti promocije preduzetništva

17/07/2020

Privredna komora Crne Gore treću godinu zaredom organizuje nacionalno takmičenje za najbolju ideju u oblasti promocije preduzetništva. Ove godine nagradu je zavrijedio projekat Berza preduzetničkih ideja,  koji će kao nacionalni predstavnik Crne Gore učestvovati u takmičenju Evropske komisije za najbolјu ideju u oblasti promocije preduzetništva (European Enterprise Promotion Awards - EEPA), što je druga faza ovog takmičenja.

EEPA je inicijativa Evropske komisije koja ima za cilј da prepozna i nagradi izuzetne primjere podrške i promocije preduzetništva širom Evrope. Ovo takmičenje organizuje se u svim zemalja EU, zatim Crnoj Gori, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Turskoj, Jermeniji, Moldaviji, Ukrajini, Islandu i Velikoj Britaniji. Od 2006. godine, u takmičenju je participiralo više od 4.000 projekata, koji su doprinijeli kreiranju preko 10.000 novih kompanija.

Berzu preduzetničkih ideja realizuje Studentski Biznis Centar (SBC) koji su osnovali studenti UDG-a, uz podršku asistenata, profesora i rektora. Riječ je o međunarodnom događaju koji okuplja studente svih univerziteta u Crnoj Gori, srednjoškolce iz svih njenih gradova, te mlade ljude iz cijele Evrope i svijeta. Ciljevi projekta su promocija preduzetništva među mladim ljudima, realizacija novih biznis ideja, podsticanje mladih da razmišljaju preduzetnički, pružanje prilike da zarade novac i pronađu investitore za svoje ideje, povezivanje sa budućim poslodavcima te otvaranje novih radnih mjesta.

UDG je i ove godine, na Dan Evrope, 9. maja, tradicionalno, deveti put, organizovao Berzu preduzetničkih ideja. Razmotreno je više od 100 prijavljenih ideja. Među najboljih 10 izabrane su ideje Anđele Vukašević – Design & Shine, Vuka Strugara – Part of us, Eldina Kurpejovića – You want me – You goat me!, Darka Savovića – ReFOODcycler, Strahinje Jakića – Smart Voice Switch, Marine Filipović –Pametna kutija za ljekove, Anđelka Milića – Smart Locks, Arijana Liharevića – E-torba, Armina Bošnjaka – Ministry of 3D, Almedina Beganovića – Atlas. Najveću podršku je dobila ideja Smart Voice Switch Stahinje Jakića. U kotaciji biznis ideja učestvovali su i “Voli”, “Goranović”, “Franca”, “Čelebić”, “Azmont”, “Plantaže 13. Jul”, IRF Crne Gore, “Cungu&Co”, “Nimont”, “Krušo”, Glavni Grad – Sekretarijat za razvoj preduzetništva, “PLC Morača”, Komisija za tržište kapitala, Zavod za statistiku Crne Gore Monstat, Montenegro Biznis Alijansa, “KD Group – Slovenia”, “Com Trade Distribution”, Institut za preduzetništvo i ekonomski razvoj, “Nova banka”, “MEBAN”, Opština Bar, “Idea lab”, “Prode”, “E3 consulting”, te Univerzitet Donja Gorica i Studentski Biznis Centar. Promet na ovogodišnjoj Berzi premašio je 15.000 eura.

Žiri na evropskom nivou odabraće pobjednike, a ceremonija dodjele Evropskih nagrada za najbolјu ideju u oblasti promocije preduzetništva biće održana tokom Skupštine malih i srednjih preduzeća u novembru 2020. u Berlinu. I evropski i svi nacionalni pobjednici biće pozvani na ovaj događaj što će biti prilika za promociju, razmjenu ideja i dobrih praksi.