You are here

Crna Gora na Konferenciji UN Rio+20

23/06/2012

Trodnevna Konferencija Ujedinjenih nacija o održivom razvoju RIO+20, koja je pocela 20. juna, završena je danas u brazilskom Rio de Žaneiru. RIO+20 je konferencija na najvišem nivou, kojoj prisustvuje 86 predsjednika država ili vlada.

RIO+20 je organizovan u skladu sa Rezolucijom Generalne skupštine UN 64/236, i obilježava 20. godišnjicu „Zemaljskog samita“, koji je održan takode u Rio de Žaneiru i 10. godišnjicu Svjetskog samita o održivom razvoju iz Johanesburga, 2002. godine.
Konferenciju su 20. juna otvorili predsjednica Brazila Dilma Rusef i Ban Ki Mun, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, koji je naglasio da „vrijeme nije na našoj strani“ za rješavanje sve duže liste problema.
Cilj ovog samita je formiranje pakta o „zelenoj planeti“. Posljednjeg dana samita usvojen je odobren završni dokumenat u kojem su precizirane mjere za otklanjanje mnogih ekoloških problema koji pogadaju planetu i kojim ce se izvuci više milijardi ljudi iz siromaštva.
Crnogorsku delegaciju predvodio je Igor Lukšic, predsjednik Vlade, koji je govoreci na samitu posebno istakao: „Zelena ekonomija je koncept koji smo opredijeljeni da realizujemo u Crnoj Gori, jer tri glavna sektora našeg ekonomskog rasta – turizam, poljoprivreda i energetika – podrazumijevaju odgovornost i održivost.“
U crnogorskoj delegaciji je bio i Ivan Saveljic, potpredsjednik Privredne komore Crne Gore.
RIO+20 je šansa da se promijeni uobicajeni pristup obavljanju biznisa, te da se kroz vece ukljucivanje privatnog sektora u sprovodenju politika održivog razvoja djeluje na ukidanje siromaštva i uništenja životne sredine.