You are here

Dan PKCG - Đukanović: Nemjerljiv doprinos Komore razvoju Crne Gore

21/04/2020

Privredna komora Crne Gore, poslovna asocijacija bogate tradicije duge 92 godine, obilježava svoj dan 21. aprila. Riječ je o istorijskom datumu kada su, 1928. godine, uticajni pregaoci formirali Trgovačko-industrijsku komoru, kako bi na organizovan način zastupali interese crnogorske privrede u tadašnjem državnom uređenju.

Vizionari poput prvog predsjednika Mića Stijovića postavili su na taj način temelje današnje Privredne komore, institucije koja se kroz različite epohe pozicionirala kao respektabilni, nezaobilazni činilac crnogorske ekonomije i uvažen partner donosiocima razvojnih politika. Nesmanjeni zamajac Komori tokom vremena davale su generacije neimara privrednog progresa, koje je povezivala neraskidivim nitima međusobne saradnje.

Posebno snažan doprinos intenzivnom ekonomskom prosperitetu naše zemlje Komora pruža od donošenja novog zakona koji joj daje status institucionalnog partnera Vladi, Skupštini i organima lokalne samouprave. Predlaganjem i unapređivanjem brojnih zakonskih rješenja utiče na stvaranje podsticajnijeg regulatornog okvira za predvidljivije i sigurnije poslovanje, rast profitabilnosti i zaposlenosti. Komora intenzivno promoviše crnogorske kompanije i proizvode, doprinoseći njihovoj boljoj poziciji na domaćem, regionalnom i svjetskom tržištu. Projektima Dobro iz Crne Gore, Kupujmo domaće i Domaći ukusi  afirmiše kvalitet proizveden u našoj zemlji, a organizacijom sajmova sa njime upoznaje kupce sa različitih podneblja. Na poslovnim forumima i konferencijama koje organizuje, snažno promoviše crnogorsku investicionu destinaciju i povezuje preduzeća sa partnerima iz inostranstva. Komora u partnerstvu sa resornim ministarstvom i institucijama doprinosi reformi obrazovnog sistema kako bi bio usklađen sa razvojnim potrebama privrede i omogućio mladima da stiču znanja i vještine za poslove budućnosti. Aktivan je promoter i jedan od pokretača inicijative za implementaciju dualnog sistema obrazovanja zasnovanog na djelimičnom školovanju kod poslodavaca, koji iz godine u godinu sve više izaziva interesovanje učenika i privrednih subjekata. Komora mnogo polaže u edukaciju zaposlenih u kompanijama i institucijama, doprinoseći usvajanju najnovijih znanja neophodnih za uspješno poslovanje i unapređenje konkurentnosti. Članica je brojnih evropskih i regionalnih komorskih asocijacija i predstavlja važnog činioca ekonomske diplomatije naše države i Zapadnog Balkana.

Ove godine, Komora dočekuje 21. april dijeleći teret svih činilaca crnogorskog društva u uslovima pandemije bolesti Covid-19. Od izbijanja krize, koja je u prvi plan stavila zaštitu života i zdravlja stanovništva, Privredna komora je u konstantnoj komunikaciji sa članicama i donosiocima odluka. Ona pomno i permanentno prati izazove sa kojima se susrijeću naši poslovni subjekti i njihove zahtjeve adresira prema Vladi kako bi se došlo do optimalnih rješenja za nastavak privrednih aktivnosti, očuvanje likvidnosti preduzeća i radnih mjesta njihovih zaposlenih. Tako bliska saradnja rezultirala je donošenjem, odnosno predlaganjem paketa mjera za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije koji su uvažili zahtjeve privrede i predstavljaju dobru osnovu za očuvanje crnogorske privredne supstance. Komora će biti pouzdan partner i prilikom osmišljavanja narednih koraka u cilju zaštite intenzivnog ekonomskog razvoja naše države.

Komora svoj Dan obilježava centralnom svečanošću na kojoj se uručuje njena Nagrada najuspješnijim kompanijama i privrednicima u prethodnoj godini. Žiri za dodjelu Nagrade, koji su činili eminentni privrednici, članovi akademske zajednice i državnih institucija, donio je odluku da laureati za 2019. budu za uspješno poslovanje - Hotelska grupa „Budvanska rivijera” i Mesna industrija „Goranović”, za društvenu odgovornost - Crnogorski elektrodistributivni sistem, za inovativnost - MTEL, za unapređenje menadžmenta - Dragan Bokan, predsjednik Odbora direktora kompanije „Voli Trade”. Bez obzira na to da li govorimo o pojedincima ili kompanijama, riječ je o predstavnicima istinske poslovne elite Crne Gore i liderima u biznisu čiji rezultati snažno motivišu druge privrednike da slijede njihov primjer.

Svečano uručivanje nagrada, koje je odložno zbog pandemijskih okolnosti, biće održano u naknadnom terminu, o kom će javnost biti blagovremeno obaviještena."

Čestika predsjednika Države

Povodom Dana Privredne komore i obilježavanja 92 godine postojanja, čestitku predsjedniku Goluboviću, svim zaposlenima i članovima Komore, uputio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

- Naša tradicija i poštovanje istorije opominju da ne zaboravimo brojne pregaoce koji su, tokom gotovo jednog vijeka, dali nemjerljiv doprinos razvoju Crne Gore. Njihovi napori i rezultati utkani su u današnji privredni život. Upravo zahvaljujući pregalaštvu, istrajnosti permanentnom uspostavljanju i poštovanju standarda, prešli smo put od najmanje razvijene republike bivše Jugoslavije, do najdinamičnije ekonomije Zapadnog Balkana, države koja je umješno obnovila nezavisnost, postala članica NATO-a i ostvarila veliki napredak u procesu pristupanja EU, da je gotovo izvjesno da će postati njena prva naredna članica – navodi se u čestitki.

Predsjednik Đukanović ističe da je potrebno da nastavimo da usvajamo nova znanja, više i odgovornije radimo, konstruktivnije sarađujemo i ponudimo održive odgovore na brojne izazove sa kojima sa suočavamo da bi još brže išli naprijed i ispunili očekivanja građana Crne Gore i predstavnika biznisa.

- Na taj način poboljšaćemo uslove za život i stvaranje u Crnoj Gori. U tom procesu Privredna komora Crne Gore ima nezamjenljivu ulogu. Dijalog sa privrednicima i inkluzivni proces kreiranja razvojnih politika, najbolji je put za snaženje kapaciteta i učvršćivanje povjerenja, time i za uspostavljanje novih poslovnih standarda i vrijednosti na kojirna počiva svako moderno društvo – riječi su predsjednika Države.

Đukanović je čestitao laureatima vrijedna priznanja a Komori poželio uspjeh u daljem radu, u uvjerenju da će nastaviti aktivnosti na unapređenju ambijenta za investicije i biznis u Crnoj Gori, u kojem će svi vrijedni ljudi moći da daju doprinos njenom ekonomskom i društvenom razvoju, i time pomoći skorijem dostizanju evropskih standarda življenja.