Delegacija Vlade Iraka u Komori

12/10/2012

Mogućnost da Regionalni centar u Bijeloj obučava iračke ronioce uklanjanju podvodnih mina, te da dobije posao razminiranja 600.000 kvadrata močvarnog područja Basre, bile su teme sastanka održanog 12. oktobra u Privrednoj komori Crne Gore sa delegacijom Vlade Iraka,koju je predvodio direktor Direktorata za protivminske akcije pri Ministarstvu za zaštitu okoline Khalid Rashad Jabbar.

Sastanku je predsjedavao predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković, a učestvovali su direktorica Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore Daliborka Pejović, direktor JU Regionalni centar za obuku ronilaca i podvodno razminiranje Veselin Mijajlović, gosti iz Hrvatske - direktor Klastera za humanitarno razminiranje Oto Jungwirth, direktor Hrvatskog centra za razminiranje Nikola Pavković, te savjetnik ambasadora Republike Hrvatske za ekonomska pitanja Republike Irak Jasim Daher.
Pozdravljajući goste iz Iraka, predsjednik Privredne komore Mijušković kazao je da je Crna Gora ponosna na Centar u Bijeloj koji, iako je regionalni, smatramo svojim.
- Ovaj sastanak bi trebalo da bude inicijalni, koji može da dovede do bitnog posla između Regionalnog centra za obuku ronilaca i podvodno razminiranje Bijela i Vlade Iraka, uz posredovanje naših komšija iz Hrvatske – kazao je predsjednik Komore Mijušković.
On je tom prilikom podsjetio na razgovore koje je lani vodio sa Iračanima o mogućnostima saradnje dvije u oblastima građevinarstva, drvoprerade i proizvodnje pića.
Predvodnik iračke delegacije Jabbar naglasio je da je posjeta Crnoj Gori pokušaj da se uspostavi saradnja dvije prijateljske zemlje I vrate pređašnji dobri ekonomski odnosi.
- Minstarstvo za zaštitu okoline zaduženo je da riješi problem mina i razminiranja u Iraku. Došli smo da se okoristimo iskustvom koje ima Crna Gora, posebno u razminiranju ispod vode. Ovo je bio jako lijep početak i nadam se da ćemo ostvariti konkretnu saradnju – rekao je Khalid Rashid Jabbar.
Direktorica Agencije za zaštitu životne sredine Daliborka Pejović kazala je da Crna Gora može da se pohvali prestižnom institucijom kakva je Centar u Bijeloj koji može da pomogne u razminiravanju širom svijeta, gdje god je to prijeko potrebno. Niko u Crnoj Gori, kaže Pejović, ne posjeduje takvu opremu, kadar i sposobnosti,i podsjeća da je Centar za podvodno razminiranje pripremio teren i za izgradnju Porto Montenegra.
- Ispred Vlade možemo da pružimo ozbiljne garancije da je svaki vid saradnje dvije zemlje dobrodošao – rekla je Pejović.
Direktor Centra za razminiranje Mijajlović naglasio je da bi saradnja tekla u dva pravca: obučavanju ronilaca i deminiranju Basre. On se, upitan za vrijednost posla, osvrnuo na tržišne cijene.
- Obuka traje oko četiri sedmice i cijena se kreće oko 200.000 eura za 20 polaznika, a u cijenu su uračunati svi troškovi. Razminiravanje Basre, područja od 600.000 kvadratnih metara, trajalo bi 10 godina. Tržišne cijene toga, prisutne na svjetskom tržištu, kreću se od 7 do 14 eura po kvadratu, u zavisnosti od opasnosti posla – rekao je Mijajlović.
On je naglasio da će cijena koju će ponuditi iračkom ministarstvu biti usaglašena sa Centrom iz Hrvatske koji treba da Iračane obuči kopnenom razminiranju i sportskom ronjenju.
- Bićemo jeftiniji od bilo koje organizacije iz Evrope ili drugog dijela svijeta za 30 do 50 odsto, jer želimo da obnovimo kontakte sa Irakom i saradnju koja je bila dobra – zaključio je Mijajlović.