Deseta sjednica Odbora energetike i rudarstva

10/03/2014

Namjeravana investicija u sistem proizvodnje električne energije i tople vode sagorijevanjem deponijskog biogasa od komunalnog otpada u Podgorici je održiva i isplativa, rečeno je na sjednici Odbora udruženja energetike i rudarstva Privredne komore Crne Gore, održanoj 10. marta 2014. godine.

Profesor dr Petar Živković predstavio je Odboru, kao idejni tvorac projekta, Studijuo proizvodnji električne energije i tople vode sagorijevanjem deponijskog biogasa dobijenog iz komunalnog otpada. Predstavnik Elektroprivrede Crne Gore mr Slavko Hrvačević prezentovao je stručni rad „Vodni resursi Crne Gore: raspoloživost, iskoristljivost, ekonomičnost, put ka EU”, dok je šef Sektora za pravne, finansijske i opšte proslove Privredne komore Aleksandar Mitrović govorio o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, čiji je tekst na javnoj raspravi do 17. marta 2014.

Odbor je predložio kompaniju Poliex Berane za godišnju nagradu Privredne komore Crne Gore za inovativnost.

Struja i toplota iz otpada

Profesor Živković je izrazio nadu da će tokom 2014. godine početi proizvodnja električne energije i tople vode iz biogasa na podgoričkoj deponiji Livade. Projekat će se realizovati kroz privatno-javno partnerstvo, a raspisani tender za kompaniju koja će biti partner Glavnom gradu traje do 17. marta 2014. godine. Partner će biti u obavezi da obezbijedi proizvodnju struje i iz solarnih izvora koji će biti postavljeni na deponiji.

Istaknuti su ekološki efekti projekta - spaljivanjem biogasa eliminiše se sumpor dioksid - kao i finansijski.

Proizvodnja električne energije i tople vode sagorijevanjem deponijskog biogasa dobijenog iz tri sanitarne kade na podgoričkoj deponiji, donijela bi već u 2015. godini neto dobit u iznosu 130.893 eura, a ona bi 2020.bila  i deset puta veća – 1.039.088 eura, projektovano je u pomenutoj studiji.

Vrijednost električne energije proizvedene na ovaj način do 2040. godine trebalo bi da bude oko 14 miliona eura, a prihodi od biogasa blizu 24 miliona.

Profesor Živković je kazao da je kvalitet podgoričkog biogasa visok jer zastupljenost metana nije ispod 50 odsto, pa se iz jednog njegovog kubika može proizvesti 2 kWh struje i 2,15 kWh toplotne energije.

- Crna Gora se nalazi u vrlo važnom trenutku kada upravljanje otpadom postaje državno pitanje. Prelazak na obnovljive izvore energije može označiti povećanje standarda života, uspostavljanje održivog razvoja, smanjenje emisije štetnih gasova – naveo je, između ostalog, Živković dodajući da je Glavni grad riješio pitanje otpada do 2055. godine, te da je kapacitet šest planiranih sanitarnih kada (od kojih su dvije izgrađeno) na deponiji Livade 2,88 miliona kubika.

Vodni potencijal

Ukupni raspoloživihidroenergetski potencijal Crne Gore, u prirodnom toku, iznosi 9.846 GWh/godišnje, od čega: Pive - 1.361, Tare - 2.255, Ćehotina - 463, Lima - 1.438, Ibra - 118, Morače do Zete - 1.469, Zete - 2.007, Male rijeke - 452, Cijevne - 283 GWh/god. Tehnički iskoristljiv hidropotencijal naše zemlje 6.100 GWh, kazao je mr Slavko Hrvačević iz Elektroprivrede.

Prema njegovim riječima, od bruto potencijala iskorišćeno je oko 17 % i to u devet hidroelektrana ukupne prosječne godišnje proizvodnje od 1.725 GWh.

- Crna Gora se nalazi u „mreži“ proklamovanih ekoloških kriturijuma, sa jedne strane, i zahtjeva neodložnog rješavanja izgradnje novih energetskih objekata, sa druge. Zastoj u realizaciji korišćenja obnovljivog prirodnog bogatstva nastao je očigledno kao rezultat pogrešne ekološke valorizacije planiranih objekata i odsustva dogovora o strategiji korišćenja najčistijeg vida energije – naglasio je, između ostalog, Hrvačević.

Javne nabavke

Šef Sektora za pravne, finansijske i opšte proslove Privredne komore Aleksandar Mitrović kazao je da je ova asocijacija inicirala izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama jer su privrednici nezadovoljni njegovim sadržajem, formalizmom, obimnošću neophodnih dokumenata i sporošću procedure. On je pozvao članove odbora da do 17. marta dostave konkretne predloge kojim bi unaprijedili oblast javnih nabavki.

Mitrović je kazao da je u tekst izmjena i dopuna uvrštena direktiva 17 Evropske unije koja, između ostalog, reguliše energetiku i rudarstvo. On je dodao da izmjene predviđaju da se kupovina struje oslobodi postupka javnih nabavki.

Kandidat

Odbor je predložio kompaniju Poliex Berane za nagradu Privredne komore za inovativnost. Direktor kompanije Slavko Vujisić je zahvalio na predlogu, ocijenivši da je velika čast što ta inicijativa dolazi iz branše. On je kazao da će nauka i dalje biti nosilac razvoja kompanije Poliex.

Ni?os