Digitalna transformacija – koliko nam je stalo?

01/10/2019

Panel “Digitalna transformacija -koliko nam je stalo” održan je u okviru Infofesta 1. oktobra 2019. godine. Skup su organizovali Odbor udruženja informacionih i komunikacionih tehnologija Privredne komore i Odbor za digitalnu transformaciju Asocijacije menadžera Crne Gore.

Panelisti su bili: Zoran Stanišić, Direktor Sektora za tehniku u kompaniji M:tel, Stevan Ljumović, načelnik odjeljenja za integralni zdravstveni informacioni sistem u Ministarstvu zdravlja i nekadašnji direktor Direktorata za eUpravu, Slavoljub Popadić, izvršni direktor Rudnika uglja AD, i prof. dr Božo Krstajić, sa Elektrotehničkog fakulteta, jedan od autora strategije razvoja informacionog društva i pametne specijalizacije.

Moderatorka panela bila je Nada Rakočević, sekretarka Odbora udruženja ICT u Privrednoj komori.

Stanje na polju informaciono telekomunikacione infrastrukture u Crnoj Gori je dobro, alipostoji dosta prostora za unapređenje, ocjena je Zorana Stanišića. Zakonodavstvo u ovoj oblasti prati savremene trendove, ali ograničenja postoje u podzakonskim aktima koji preciznije definišu odredbe zakona, jer često ne prate promjene.

Pravni i normativni okvir država je jako dobro postavila, smatra Stevan Ljumović, a barijeru predstavlja izostanak pune primjene zakonske regulative, zbog njenog različitog tumačenja. Ističe da je kompleksnost zdravstvenog sistema otežavajuća okolnost za kreiranje one-stop-shop zdravstvenog servisa. Trenutno je u fazi rad na projektu Centralnog zdravstvenog kartona, kao i digitalna trasnformacija rada Kliničkog centra, napominje on.

Prema riječima profesora Krstajića, i pored agilnog pristupa reformi obrazovanja, evidentno je da se planovi i programi obrazovnih institucija više oslanjaju na potencijal nastavnog kadara, nego na potrebe tržišta rada. Prednost našeg obrazovnog sistema je u njegovoj veličini, jer mali sistem mnogo brže može da se prilagodi promjenama i potrebama savremenog tržišta rada. Dobar pristup izradi obrazovnih programa, aktivno uključivanje svih relevantnih činioca, dao je odličan rezultat u kreiranju programa za stručno obrazovanje pa treba da bude primjer dobre prakse, ocjenjuje profesor Krstajić.

Slavoljub Popadić ocjenjuje da dobre pretpostavke koje ima Crna Gora idu u prilog uspješne digitalne transformacije svih segmenata društva. Potrebno je sinergijski raditi na dobrobit svih, zaključuje gospodin Popadić.

Nakon panela uslijedila je diskusija.

Zaključak panela je da nam je defintifno stalo do digitalne transformacije, imamo sve potrebne pretpostavke, kontinuirano radimo na unapređenju infrastrukture, servisa i stručnog kadra. Nepostojanje jasnog cilja kome treba fokusirano težiti, možda je posljedica nepostojanja državnog tijela koje će sa najviše pozicije, konsultujući sve relevantne aktere, koordinisati, pratiti i davati smjernice na putu digitalne transformacije na dobrobit cjelokupnog crnogorskog društva.

Panelu su prisustvovali i državni sekretar u Ministarstvu javne uprave, gospodin Dejan Abazović, predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović i predsjednik Asocijacije menadžera Budimir Raičković.