Domaća hrana – bogatstvo turističke trpeze

20/12/2019

Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda, šesti po redu, otvoren je 20. decembra 2019. godine u Nikšiću. Trodnevnu manifestaciju koja je okupila više od 250 izlagača, uglavnom prehrambenih proizvoda, suvenira i rukotvorina, organizovali su Opština Nikšić, Tehnopolis, Lokalna turistička organizacija, uz podršku institucija okupljenih u okviru projekta „Domaći ukus“ i kampanje „Dobro. Bolje. Domaće“ - Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstva održivog razvoja i turizma, Privredne komore Crne Gore, Nacionalne turističke organizacije i Investiciono-razvojnog fonda. Sajam je bio prilika da se organizuju tradicionalni susreti poljoprivrednih proizvođača sa turističkim i ugostiteljskim poslenicima, u cilju veće zastupljenosti domaće hrane u turističkoj ponudi.

Sajam je svečano otvorio potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović.

On je ocijenio da ovogodišnja manifestacija predstavlja iskorak u odnosu na prethodne, između ostalog i po tome što se održava u najvećoj dvorani u Nikšiću, u kojoj su ostvarene brojne sportske ali i državne pobjede koje su trasirale put evropske Crne Gore, zemlje sigurnosti, stabilnosti i multietničkog sklada.

- I ovaj sajam je pobjeda poljoprivrednih proizvođača i preduzetnika, simbol novih iskoraka u agraru, potvrđen kroz kvalitet i obim domaćih proizvoda koji predstavljaju spoj tradicionalnog i usvojenih najviših savremenih standarda. Vi ste najbolji čuvari tradicije naše hrane i simbol gostoprimstva – poručio je potpredsjednik Vlade.

On je izrazio očekivanje da će učesnici sajma prepoznati interes da kroz neposrednu komunikaciju sa turističkim poslenicima doprinesu da domaći proizvodi budu više zastupljeni na turističkoj trpezi.

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović rekao je na otvaranju sajma da ova značajna smotra u kontinuitetu svjedoči o jačanju preduzetničkog duha vrijednih crnogorskih domaćina.

- Uvjeren sam da dijelim mišljenje svih učesnika da ova manifestacija predstavlja veliku podršku razvoju crnogorskog agrara i preduzetništva – kazao je Golubović.

Naveo je da se projektom „Domaći ukusi“, kroz dostupnost kvalitetnih, raznovrsnih i svježih domaćih proizvoda može obogatiti gastro ponuda u turističkom proizvodu.

- Na ovaj način motivišemo pojedince i kompanije na proizvodnju kvalitetnih i prepoznatljivih proizvoda, skrećemo pažnju stranih turista na bogatu i raznoliku ponudu autentičnih crnogorskih proizvoda i jačamo povjerenje potrošača u domaću proizvodnju – naglasio je predsjednik Komore.

Prema njegovim riječima, projekat „Domaći ukusi“ je dodatno marketinški ojačan kreiranjem upečatljivog slogana „Dobro. Bolje. Domaće“.

- Siguran sam da će se posjetioci sajma, tokom ova tri dana još jednom uvjeriti da pojam „domaće“ zaista predstavlja superlativ kada se govori o kvalitetu hrane. Na proizvođačima i turističkim poslenicima je da, sinergijskim djelovanjem, stranim gostima, kojih je svake godine sve više, približe ovaj izuzetno značajan segment naše ponude – rekao je predsjednik, dodajući da je snažno partnerstvo agrara i turizma formula uspješnog razvoja cjelokupne ekonomije.

U ovoj godini Privredna komora sa partnerima je organizovala predstavljanje domaćih proizvođača na prestižnim međunarodnim sajamovima, na kojima su osvojena brojna priznanja. Golubović je pozvao crnogorske proizvođače da, učešćem na budućim sajmovima, u saradnji sa Vladom i Privrednom komorom, afirmišu svoje proizvode na trećim tržištima.

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović ocijenio je da sajam ove godine potvrđuje renome uspješne manifestacije koja, iz godine u godinu, okuplja sve više posjetilaca i izlagača.

- Sajam je uspio da postane brend Nikšića, događaj kojem se raduju izlagači i posjetioci, da afirmiše značaj poljoprivredne proizvodnje i organske hrane, te podrži izradu suvenira i rukotvorina – kazao je Grbović.

Istakao je i značaj manifestacije sa aspekta povezivanja agrara i turističke industrije, te lokalnih proizvođača sa kolegama iz Crne Gore i okruženja.

Naglasio je da Opština realizuje brojne aktivnosti kojim pomaže razvoj ruralnih područja.

Najavio je da će manifestacija ove godine imati humanitarni karakter, pošto će izlagači izdvojiti dio svoje ponude za 20 najugroženijih porodica Nikšića.

Predsjednik Odbora direktora IRF-a dr Zoran Vukčević kazao je da će ova institucija i u narednom periodu podržavati razvoj preduzetništva.

- Vi ste dokaz da Crna Gora raspolaže značajnim resursima za bogatu gastro-ponudu, koja je sve više zastupljena u turističkoj industriji – rekao je on.

IRF je, dodaje, u 2019. godini plasirao 230 miliona eura, a naredne će podrška iznositi više od 200 miliona.

- Nadam se da će ova manifestacija značajno doprinijeti saradnji turizma i poljoprivrede – zaključio je Vukčević.

Direktorica NTO Željka Radak-Kukavičić istakla je da neodvojiv segment turističke ponude, ono po čemu se neka zemlja pamti, ali i što odslikava identitet nekog podneblja predstavlja njegova autentična gastronomija. Ona može da bude prednost Crne Gore i jedinstven i veoma važan segment turističke ponude koji u sebi objedinjuje prirodne prednosti ekološki zdrave hrane, tradiciju starih receptura domaćih jela, kulinarsko umijeće i znanje.

- Kuhinju Crne Gore možete upoznati u jednom danu, u tri obroka, tako što ćete doručkovati na moru, ručati u centralnom dijelu kraj rijeke ili večerati na planini kraj jezera. Da ne znate da ste u jednoj zemlji, preko hrane bi procjenili da ste bili na tri dijametralno suprotna kraja svijeta. Takva je sveukupno crnogorska kuhinja, kao i zemlja, kontrastna, različita od mjesta do mjesta, od mora do planine, čija blizina fascinira – rekla je Željka Radak-Kukavičić.