You are here

Excellent SME: Web rješenja za bolje poslovanje

07/09/2017

Izgradnja transparentnog tržišta, korišćenje savremenih tehnika i alata, baziranih na principima poslovne inteligencije dobija sve veći značaj. Upotreba informacionih tehnologija unapređuje i olakšava poslovanje privrednih subjekata, pruža brojne mogućnosti za promociju, povezivanje, prikupljanje podataka o tržištu i informisanje o konkurenciji.

Upravo je to bila tema seminara koji je Privredna komora Crne Gore organizovala 7. septembra 2017. godine u saradnji sa međunarodnom bonitetnom kućom COFACE i kompanijom specijalizovanom za upravljanje poslovnim informacijama Business Inteligence Consulting, tokom kojeg su predstavljene nove web platforme namijenjene preduzećima-nosiocima sertifikata Excellent SME.

Ovaj sertifikat, koji blizu dvije godine dodjeljuje Komora, potvrđuje da je kompanija-njegov nosilac odgovorna i pouzdana, što doprinosi povećanju povjerenja, a njihovim poslovnim partnerima omogućava lakše donošenje poslovnih odluka. Dokazani dobar bonitet, temelj je za veću kredibilnost kod biznis partnera. U Crnoj Gori je 258 preduzeća nosilaca sertifikata, zapošljavaju blizu 7.500 ljudi,  godišnje prihoduju 506 miliona eura, raspolažu kapitalom od preko 416 miliona eura, ostvaruju više od 35 miliona eura profita. Projekat je zaživio u deset zemalja Evrope, i na taj način se širi svojevrsna bijela lista preduzeća sa kojima je sigurno poslovati.

Učesnici seminara - rukovodioci, tim lideri, članovi prodajnih timova, HR stručnjaci Excellent SME preduzeća bili su u prilici da se upoznaju sa web platformom Excellent SME B2B tržište koju je predstavio Andrej Čušin, izvršni direktor slovenačke kompanije Connet, ali i sa portalom Binfo.me - modernim alatom za pametno poslovanje, kroz prezentaciju Ratka Nikolića, vlasnika i direktora crnogorske kompanije Business Intelligence Consulting.

Prema riječima potpredsjednice Privredne komore Ljiljane Filipović, cilj novog web portala excellentsme.com je da unaprijedi komunikaciju između nosilaca sertifikata, doprinese njihovoj promociji i obezbjeđivanju dodatnih finansijskih sredstava, što samom Excellent SME programu dodaje novu dimenziju.

- Ova digitalna platforma pruža mogućnost neposrednog povezivanja sa više od 2.000 privrednih subjekata koji su prepoznati kao pouzdani partneri za saradnju – kazala je Filipović.

Generalni direktor COFACE za Srbiju i Crnu Goru Đorđe Živanović, koji je i regionalni direktor projekta Excellent SME, kazao je da je cilj skupa bio da se predstavi nova platforma i benefiti za nosioce sertifikata koja će im omogućiti da lakše prepoznaju kompanije članove ovog kluba i ostvare međusobnu saradnju.

- Riječ je o besplatnoj platformi za nosioce sertifikata koja je važna za prezentaciju novih proizvoda ovih preduzeća i promovisanje njihovih inostranih poslovnih uspjeha – objasnio je Živanović.

On je najavio da će tokom narednih dana nosioci projekta obići Excellent SME kompanije i upoznati se sa njihovim poslovanjem, potrebama i problemima u čijem rješavanju bi im se moglo pomoći.

Prema riječima Andreja Čušina, web portal povećava vidljivost ponude nosilaca Excellent SME, čime se pospješuje njihovo međunarodno poslovanje.

- Svi nosioci sertifikata u Regionu su putem ovog portala predstavljeni na jednom mjestu. To je značajan pozitivan doprinos projektu Excellent SME. Pozivam kompanije da putem ovog web alata predstave svoju ponudu, te tako ostvare bolje i transparentno poslovanje – rekao je Čušin.

Ratko Nikolić je ocijenio da je platforma značajan doprinos poslovanju nosilaca sertifikata koji dobijaju mogućnost predstavljanja svoje ponude najboljim kompanijama u Regionu.

Prezentujući portal binfo.me, koji je izradila njegova kompanija, kazao je da on sistematično objedinjuje kvalitetne informacije o svim pravnim licima u Crnoj Gori, koje klijentima omogućavaju veću efikasnost odlučivanja i doprinose povećanju njihove prodaje.  Riječ je o primjeni savremenih tehnika i alata, baziranih na principima poslovne inteligencije (Business Intelligence).

- Sa minimalnim naporom preko ovog portala možete doći do referentnih kupaca po kriterijumima koje ste sami odredili – kazao je Nikolić.

Učesnici seminara su izrazili očekivanje da će im predstavljene platforme biti od pomoći u daljem poslovanju, a sugerisali su da se putem njih omogući lakši pristup informacijama o postupcima javnih nabavki koje su u toku.

- Portal koji je prezentovan je dobro rješenje u uslovima sve zastupljenijeg elektronskog poslovanja i može doprinijeti promociji naše kompanije – rekao je Janko Gudelj iz preduzeća Tring.

On je dodao da im posjedovanje Excellent SME sertifikata mnogo znači u poslovanju na evropskom tržištu, jer kod ino-partnera dobijaju mogućnost odloženog plaćanja bez bankarskih garancija.

Nataša Obradović, iz kompanije Fobra, kazala je da im je Excellent SME sertifikat omogućio da prepoznaju firme koji imaju dobar bonitet u Crnoj Gori, ali i u inostranstvu.

- Dobro je znati prije početka poslovanja sa nekom firmom da li je na bijeloj listi, da li „zdravo“ posluje i može li se sa njom uspostaviti dobra poslovna saradnja. Excellent SME nam to omogućava. Saradnja sa drugim nosiocima sertifikata je našoj firmi donijela značajne benefite. Planiramo resertifikaciju i preporučujemo je i ostalim nosiocima – rekla je Obradović.