You are here

Formirati fond za podršku dualnom obrazovanju

10/06/2019

Na okruglom stolu sa temom „Stručne škole i dualno obrazovanje kao pokretač privrednog razvoja“, održanom 10. juna 2019. u hotelu „Hilton”, Ministarstvo prosvjete iniciralo je da se u saradnji sa Privrednom komorom, Unijom poslodavaca i Američkom privrednom komorom formira fond za podršku dualnom obrazovanju. Fond bi od 2020. godine trebalo da obezbjeđuje nagrade za najbolje učenike i instruktore praktičnog obrazovanja, finansiranje školske opreme, bonusa poslodavcima koji su upisali najveći broj učenika i zaposlili ih nakon završetka školovanja i niz drugih aktivnosti.

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović je sa zadovoljstvom podržao inicijativu ministra dr Damira Šehovića da se formira pomenuti fond.

- Privredna komora će biti partner i na ovom značajnom projektu – najavio je Golubović.

On je kazao da se, prema posljednjem ekonomskom istraživanju Evropske asocijacije komora, nedostatak kvalifikovanih radnika smatra jednim od glavnih izazova za preduzetnike, zbog čega evropske komore promovišu značaj dualnog sistema obrazovanja.

Stručno obrazovanje ima ključnu ulogu i u profesionalnom razvoju odraslih, navodi on. U Evropskoj uniji broj kompanija koje obezbjeđuju stručne obuke je u konstantnom porastu, tako da ih danas sprovodi više od 60% preduzeća.

- Crnoj Gori su potrebni kvalifikovani radnici za prevazilaženje jaza između ponude i tražnje u različitim sektorima ekonomije, pa ovo obrazovanje predstavlja važan faktor društvenog i ekonomskog napretka zemlje. Stručno obrazovanje je imperativ vremena u kojem živimo, jer preusmjerava pažnju sa stečenih znanja na vještine i sposobnosti da se ta znanja primjene u svakodnevnom životu. Svi akteri u procesu treba da ulože dodatne napore kako bi omogućili radnoj snazi sticanje novih vještina primjerenih savremenim društvima – rekao je Golubović.

On je podsjetio da je Privredna komora jedan od inicijatora primjene dualnog sistema obrazovanja u Crnoj Gori, te da je aktivna i u oblasti neformalnog obrazovan

- Putem organizovanja seminara, a na bazi analiza koje radi naš Sektor obrazovanja, članicama činimo dostupnim najnovija znanja i vještine iz područja za koja pokažu interesovanje. U prethodnoj godini organizovali smo 56 edukativnih aktivnosti koje je pohađalo 3300 učesnika, dok smo za prvih pet mjeseci ove godine na 15 edukativnih aktivnosti imali 1500 učesnika. Trend rasta učesnika potvrđuje činjenicu da privreda Crne Gore sve više prepoznaje potrebu za inoviranjem svojih znanja – kazao je predsjednik Komore.

Prema njegovim riječima, regionu su potrebne investicije u obrazovanje i nauku, jer konkurentska prednost više nije jeftina, nego kvalifikovana radna snaga.

- Procjenjuje se da je Zapadni Balkan za nepunih 20 godina napustilo 4,4 miliona ljudi, što je jasan signal da moramo raditi na reformi obrazovnog sistema i mobilizaciji svih kreativnih potencijala, kako bi našu zemlju i region učinili perspektivnim mjestom za život i rad – kazao je Golubović.

Naglašava da Komora koordinira proces realizacije projekta koji ima cij unapređenje stručnog obrazovanja i usavršavanja na Zapadnom Balkanu. Ovaj projekat podržava Njemačka razvojna banka preko Regionalnog fonda za izazove.

- Planirano je da Regionalni fond putem grantova, a sve u cilju smanjenja disbalansa između obrazovnog sistema i potreba tržišta rada, plasira 50 miliona eura na područje Zapadnog Balkana. Sredstva će biti dodjeljivana najboljim inovativnim projektima koje podnesu srednje stručne škole ili druge obrazovne institucije, privatna preduzeća i drugi zainteresovani subjekti – rekao je Golubović.

Ova asocijacija učestvuje i u realizaciji dva projekta koji se odnose na razvoj zajedničkih standarda i akreditaciju novih digitalnih profila zanimanja u zemljama Regiona. Projekte finansira Austrijska agencija za razvoj, a njihova vrijednost je oko 2,4 milona eura.

- Uvjeren sam da će Privredna komora zajedno sa svojim partnerima i dalje raditi na unapređenju crnogorskog obrazovnog sistema u cjelini i dati puni doprinos kreiranju ekonomije znanja u Crnoj Gori – zaključio je on.

Ministar prosvjete dr Damir Šehović podsjetio je da se susreti predstavnika obrazovanja i privrede organizuju drugu godinu zaredom u okviru kampanje za upis u srednje stručne škole i dualno obrazovanje „Stručno je ključno! Zaposli se, zaradi i s

- Ovim šaljemo poruku da uspostavljamo dobru, kvalitetnu i sadržajnu saradnju bez koje nema konkurentnih i traženih kadrova koji su preduslov razvoja. Bez kvalitetnog obrazovanja i ljudskog kapitala ne možemo očekivati priželjkivane stope pametnog i održivog ekonomskog rasta kojem težimo. Inovacije, znanje i produktivnost moraju biti pokretači ekonomije. Ti faktori moraju biti osnova novog modela rasta – kazao je ministar Šehović.

Prema njegovim riječima, zato se sada reformišu svi nivoi obrazovanja.

- Stručno i dualno obrazovanje su važni za suočavanje sa izazovima među kojima je najvažniji strukturna neusklađenost na tržištu rada. Ona se najbolje može objasniti podatkom da smo na kraju 2018. godine imali 41 hiljadu nezaposlenih a istovremeno 30 hiljada slobodnih radnih mjesta. Zabilježen je ogroman uvoz radne snage jer smo prošle godine strancima izdali 26 hiljada radnih dozvola – rekao je Šehović, dodajući da 45 odsto svih nezaposlenih čine osobe sa III, IV i V stepenom stručne spreme.

Razlog tome je, prema njegovim riječima, što nezaposlenima nedostaju praktična znanja i vještine potrebne privatnom sektoru, kao izostanak preduzetničke kulture za otpočinjanje biznisa.

Snažnije povezivanje i saradnja sistema obrazovanja i poslodavaca rezultiralo je razvojem stručnog i dualnog obrazovanja koje bi trebalo da riješi izazove na tržištu rada.

Ministar je podsjetio da je Vlada u saradnji sa privredom prije dvije godine pokrenula reforme stručnog obrazovanja, kako bi škole učinila atraktivnim i usklađenim sa tržištem rada.

-Predstavnici poslovne zajednice su dali snažan doprinos zakonodavnoj reformi – istakao je Šehović.

Ministar kaže da smo na dobrom putu da uklonimo stereotipe koji se vezuju za stručne škole.

- Želimo da pošaljemo poruku svršenim osnovcima i njihovim roditeljima da je odabir stručne škole životno važno pitanje koje će bitno usmjeriti njihovu profesionalnu karijeru te tome zato treba da pristupe racionalno i prgamatično, nikako emotivno i brzopleto. Poruka je da nema dobrih i loših škola, popularnih i manje popularnih zanimanja, te da su srednje stručne škole odličan izbor – rekao je Šehović.

Ističe da se za ovaj vid obrazovanja sve češće opredjeljuju najbolji đaci, dobitnici diplome „Luča“.

Ministar je dodao da su tokom ovog perioda urađena 42 modularizovana obrazovna programa koji podrazumijevaju novi koncept nastave i ishode učenja, na čemu je posebno zahvalio Centru za stručno obrazovanje i predstavnicima privrede. Pokrenuto je i dualno obrazovanje tokom kojeg učenik teorijska znanja stiče u školi a praktična kod poslodavca. Tokom školovanja učenici primaju naknadu, a po završetku se u velikom procentu zapošljavaju kod poslodavca koji ih praktično obrazuje u skladu sa potrebama svog poslovanja. Svi učenici koji su prošle godine bili u dualnom obrazovanju ostali su da rade kod poslodavaca kod kojih su obavljali praktičnu nastavu.

- Ove godine u septembru će u dualnom obrazovanju biti 800 učenika i njamanje 250 poslodavaca iz 19 opština. To pokazuje da smo za samo dvije godine uspjeli da značajno podignemo nivo i važnost dualnog obrazovanja – rekao je Šehović, dodajući da je triput povećan broj učenika upisanih na zanimanja trećeg stepena.

U ovoj školskoj godini je opredijeljeno 420 stipendija za učenike deficitarnih zanimanja, od kojih je Privredna komora dodijelila 30.

- Namjera nam je da od septembra 2019. godine do 700 učenika prima stipendije za deficitarne kvalifikacije u iznosu od 70 eura mjesečno – rekao je Šehović.

Podsjetio je da je prošle godine u infrastrukturu škola uloženo 350 hiljada eura, a plan je da u 2020. bude investirano 2,5 miliona eura u sve stručne škole. Očekuje se i potpisivanje kreditnog aranžmana vrijednog dva miliona eura koji će biti iskorišćeni za infrastrukturno uređenje srednjih stručnih škola.

- Na osnovu svega rečenog možemo biti itekako zadovoljni postignutim u srednjem stručnom i dualnom obrazovanju, ali smo svjesni da nas ogroman posao tek čeka – rekao je ministar.

Ističe da se mora dalje povećavati broj učenika i poslodavaca koji su uključeni u dualni sistem, nastaviti sa modularizacijom programa, povećati njihova atraktivnost i zapošljivost učenika, unaprijediti informacioni sistem tržišta rada, prepoznati sadašnje i buduće potrebe poslodavaca i ta znanja uvezati sa obrazovnim profilima koje nude stručne škole, te analizirati mogućnost da se dualno obrazovanje primjeni i za zanimanja četvrtog stepena.

- Na svim ovim aktivnostima moramo da radimo zajedno. Predlažem da zajedno formiramo fond za podršku dualnom obrazovanju koji bi bio operativan od naredne godine. Za Fond bismo zajedno obezbijedili sredstva koja bi koristili za nagrade najboljim učenicima i instruktorima praktičnog obrazovanja, finasiranje opreme, bonusa poslodavcima koji su upisali najveći broj učenika i zaposlili ih nakon završetka školovanja te niz drugih aktivnosti – rekao je Šehović.

Izvršni direktor Američke privredne komore Marko Miročević kazao je da ova asocijacija snažno podržava program dualnog obrazovanja koji omogućava mladim ljudima da što ranije ostvare direktan kontakt sa poslovnim svijetom. AmCham je posljednje dvije godine posvijetila značajnu pažnju ovom vidu obrazovanja ali i oblasti visokog obrazovanja.

- Mi vidimo mogućnost da koncept dualnog modela zaživi i u oblasti visokog obrazovanja. Naša radna grupa je kreirala predlog ugovora o saradnji poslodavaca, studenata i obrazovnih institucija, kako bi se dualno obrazovanje uspješno implementiralo u visoko obrazovanje – kazao je Miročević, dodajući da se raduje nastavku uspješne saradnje sa resornim ministarstvom na tom poslu.

Potpredsjednik Unije poslodavaca Slaviša Šćekić je kazao da ova asocijacija prepoznaje stručno i dualno obrazovanje kao modele koji mladim ljudima omogućavaju razvoj talenata i kompetencija, te uspješno pozicioniranje na tržištu rada. Istakao je neophodnost snaženja veza između sistema obrazovanja i privrede. Podsjetio je da se Unija zalaže za što veću uključenost poslodavaca u kreiranje obrazovnih politika, programa, promociju deficitarnih zanimanja, da se osigura kvalitet praktične nastave i profesionalne prakse, između ostalog i obukom mentora u preduzećima, te da se poslodavci olakšicama i drugim vidovima stimulacija podstaknu na organizovanje poslovne prakse posebno za deficitarna zanimanja.

- Smatram da je zajednički interes da se formira Fond podrške dualnog obrazovanja – kazao je Šćekić.