You are here

Gradnja po FIDIC standardima

12/03/2014

FIDIC standardi ugovaranja su sve zastupljeniji u Crnoj Gori. Svi veći investicioni projekti  kao što su Porto Montenegro, Atlas Capital Centar, Portonovi u Kumboru, Hilton su realizovani po FIDIC-u, a tako će biti i sa auto putem Bar – Boljare. Gotovo da ne postoji investitor u svijetu koji ne insistira na zaključivanju ugovora po ovim standardima, rečeno je na sjednici Odbora udruženja građevinarstva, industrije građevinskih materijala i komunalne privrede, održanoj 12. marta 2014. godine.

Članovima Odbora, pored FIDIC standarda, predstavljeno je rješavanje sporova putem Spoljnotrgovinske arbitraže i Stalnog izbranog suda pri Privrednoj komori Crne Gore, a informisani su o Međunarodnom forumu infrastrukturnih investicija i građevine koji će se od 7. do 9. maja 2014. godine održati u kineskom gradu Makau.

Standardi 

FIDIC standardi ugovaranja su veoma važni za sve institucije iz oblasti inženjerstva i imaju veliku primjenu u svijetu, kroz tradiciju dugu preko 100 godina. Oni su ustaljena procedura zaključivanja ugovora na gotovo svim većim projektima u bilo kojoj od zemalja.

Udruženje inženjera i konsultanata Crne Gore (ACEM) je nacionalni sekretarijat FIDIC-a.

Predstavnik ACEM Davor Ćorić istakao je, između ostalog, da realizacija projekata iz sredstava IPA fondova nije moguća bez FIDIC-a. Sva sredstva koja dobiju lokalne samouprave će biti realizovana kroz ovu proceduru. Finansijske institucije poput Svjetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) odobravaju kredite za projekte koji se isključivo rade prema FIDIC-u. Komercijalne banke su sve više počele da primjenjuju identičnu politiku.

- Direktiva je Evropske unije da se u nacionalne zakone o javnim nabavkama uključe FIDIC standardi ugovaranja. To je nešto što i nas čeka – rekao je Ćorić. 

Evropska komisija je raspisala smjernice prilagođavanja domaćeg zakonodavstva i kroz njih insistirala na primjeni FIDIC-a. Zato zemlje članice EU (kao npr.Slovenija) ved rade na izradi novih zakonskih akata u kojima će biti implementiran FIDIC, dok su ga neke (npr. Rumunija) već implementirale kroz svoje zakonodavstvo. 

Primjeri iz zemalja koje su ulazile u EU pokazuju da je upravo nepoznavanje FIDIC procedura razlog zbog koga su inostrane kompanije dobijale poslove na tenderima raspisivanim po ovom osnovu.

U Crnoj Gori FIDIC postaje sve prisutniji, a informisanost nije na nivou potrebne. 

- Naše udruženje organizuje FIDIC obuke makar jednom godišnje i kroz njih je prošlo 200 stručnjaka. Trudimo se da edukujemo što više ljudi i na taj način pomognemo da naše kompanije budu konkurentnije – kazao je Ćorić.

On je dodao da se ACEM priprema da objavi FIDIC knjige. Za građevinare je naročito interesantna crvena knjiga koja se detaljno razrađuje sklapanje ugovora o izvođenju radova u skladu sa projektnom dokumentacijom, o čemu je govorio Đorđe Matović iz firme Mejs.

FIDIC precizno definiše ugovorne odnose potpisnika, sa težnjom da se spriječi rizik nastajanja nesporazuma.

- FIDIC je u velikoj mjeri u skladu sa zakonodavstvom svake zemlje – naglasio je Matović.

Arbitraža

Alternativno rješavanje sporova arbitražom predstavili su predsjednik Spoljnotrgovinske arbitraže Vesko Božović i savjetnik u Komori Maja Golović.

Ukazali su na prednosti ovih postupaka nad sudskim, koje se prije svega odnose na ekonomičnost i efikasnost. Postupci su jednostepeni i traju do godinu dana. Privredna komora je uradila radnu verziju zakona o arbitraži koji će u četvrtom kvartalu 2014. godine utvrditi Ministarstvo pravde.

- U zakonu se pozivamo na legislativu Ujedinjenih nacija koja se primjenjuje u 80 odsto zemalja. Arbitražom se rješava 80 odsto sporova u svijetu – kazao je Božović.

On je pojasnio da su u arbitraži glavne kompanije u sporu, koje biraju sudije i zemlju gdje će se održati postupak. 

Odbor je predložio da se organizuje okrugli sto radi afirmacije ovog pravnog instituta.

Na kraju, Odbor je predložio za novog člana Skupštine Privredne komore Safeta Pupovića iz kompanije „Čelebić”, a za svoje nove članove predstavnike firmi „Milović Company” Nikšić i „Gradnja promet” Danilovgrad.