„Iskre“ po šesti put zasijale u Zetskom domu

29/11/2014

Fond za aktivno građanstvo (FAKT) je dodijelio godišnje nagrade „Iskra“ subjektima koji su filantropskim djelovanjem dali značajan doprinos društvu u prethodnoj godini. Svečana dodjela nagrada je po šesti put, poštujući simboliku filantropije, upriličena u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“, koje je i sagrađeno zahvaljujući filantropskim aktivnostima.

Nagradu za doprinos lokalnoj zajednici dobila je kompanija Adriatic Marinas – Porto Montenegro, koja je od početka rada donirala preko dva miliona eura u društveno odgovorne svrhe, a u tekućoj godini pomogla zajednicu kroz brojne aktivnosti. Nagradu ovoj kompaniji je uručila potpredsjednica Privredne komore Ljiljana Filipović.

Sadrija Sako Dacić, koji živi i radi u Njemačkoj, nagrađen je za individualni doprinos. Dacić je u poslednjih nekoliko godina finansijski pomagao crnogorsko zdravstvo, studente, siromašne porodice, kao i obnavljanje vjerskih objekata.

„Iskru“ za doprinos dijaspore dobila je redakcija web magazina “Gusinje-Plav” iz Njujorka,  preko kojeg je od 2002. godine do sada prikupljeno skoro milion dolara u humanitarne svrhe.

Pored nagrada, dodijeljeno je i pet specijalnih priznanja. Za medijski doprinos i posvećeni angažman u povezivanju crnogorskih iseljenika i matice nagrađena je novinarka RTCG Olivera Vukadinović.

Udruženje Roditelji nagrađeno je za građanski doprinos opštem dobru i humanitarnu akciju „Podijelimo, jer zajedno možemo više“, dok je specijalno priznanje za humanost i solidarnost dobila Bisera Mustafić, staropodgoričanka, koja je inicirala i organizovala mnogobrojne akcije za podršku onima kojima je ta pomoć neophodna.

Damira Kalač, novinarka portala „Vijesti“, dobila je priznanje za građanski aktivizam, prevashodno angažmanom u oblasti zaštite životne sredine i inicijativom za uređenje Ćemovskog polja.  Za podršku zajednici priznanje je dobio Radomir Cakan Novaković, koji je podršku zajednici iskazao kroz odnos prema zaposlenima, podršku razvoju sporta i pružanjem pomoći najranjivijim grupama.

Specijalna nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena Vasu Ćukoviću, čiji je najveći legat Specijalna bolnica u Risnu, za izgradnju koje je zavještao veliki dio svoje imovine.

Iako se ne nalaze među dobitnicima, pohvaljene su kompanije Azmont Investments, Crnogorski Telekom, Telenor i Coca-Cola Hellenic, koje su kroz svoje aktivnosti prepoznale značaj filantropije i društveno odgovornog poslovanja i od kojih se u narednom periodu očekuju još značajniji pomaci i izdvajanje za opšte dobro.

Dodjelu nagrade „Iskra“ organizuje FAKT u partnerstvu sa Privrednom komorom Crne Gore, Upravom za dijasporu, Ministarstvom za održivi razvoj i turizam, a uz podršku Evropske Komisije, Fondacije “Ćano Koprivica”, Fonda braće Rokfeler i Čarls Stjuart Mot fondacije.