Kadar glavni problem proizvođača tekstila

16/07/2014

Nedostatak radnika i nelojalna konkurencija glavni su problemi koji ugrožavaju proizvođače tekstila u Crnoj Gori. Tim povodom, u Privrednoj komori Crne Gore je 16. jula 2014. godine organizovan sastanak na kojem su predstavnici ove asocijacije privrednika, zatim proizvođača tekstila, Zavoda za zapošljavanje i Uprave carina razgovarali o mogućim rješenjima ovih problema.

Predstavnici tekstilnih preduzeća naglasili su alarmantnost situacije u vezi sa deficitarnim kadrom riječima da ukoliko se nešto ne preduzme, ova industrija za pet godina neće postojati. Kazali su da tržište za njih nije problem i da kod njih ne kasne plate, ali da zbog svoje veličine i nedovoljnog broja radnika ne mogu konkurisati na tenderima.

Dogovoreno je da će Privredna komora objediniti zahtjeve proizvođača (koliko im je radnika potrebno i kojih profila) i dostaviti ih Zavodu za zapošljavanje da bi se napravila selekcija zainteresovanih za obuku kod potencijalnih poslodavaca. Kao dugoročno rješenje, inicirano je da se učenicima srednjih stručnih škola omogući obrazovanje i kod poslodavca, čime bi kroz školovanje stekli potrebna znanja za rad u tekstilnoj industriji.

Proizvođači tekstila su ukazali na problem uvoza po nerealnim fakturisanim cijenama, što, ističu, šteti i državi, zbog naplate manjeg iznosa PDV-a. Uprava carina je prepoznala problem uvoza tekstila po nerealnim cijenama, zbog čega daje na provjeru fakture zemljama porijekla, rečeno je na sastanku. Ovo je oblast u kojoj Uprava carina i kroz naknadne kontrole vrši provjere i na taj način doprinosi konkurentnosti domaćih proizvođača.

Sastanak u Komori je organizovan nakon što je o ovim problemima nedavno raspravljao Odbor udruženja tekstila, kože, gume, obuće, hemijske i farmaceutske industrije.