Končar – partner razvoja crnogorske energetike

27/02/2020

Poslovni skup Končara organizovan je 27. februara 2020. godine u podgoričkom hotelu „Hilton“.

U prisustvu brojnih uglednih zvanica – predstavnika Vlade, diplomatije, privrednih komora, te kompanija Crne Gore i Hrvatske, uprava Grupe Končar prezentovala je svoje poslovanje. Riječ je o proizvođaču opreme i postrojenja za proizvodnju, prenos i distribuciju električne energije, te primjenu u području transporta i industrije. Grupa Končar ima 3.508 zaposlenih, a u 2018.godini ostarili su prihod od 360 miliona eura. Svoje proizvode izvoze u više od 60 zemalja svijeta i to najvećim dijelom na tržište Evropske unije.

Tokom skupa govorili su ambasador Hrvatske Veselko Grubišić, predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Ivan Barbarić i predsjednik Uprave Končara Gordan Kolak.

Predsjednjik Komore Golubović zahvalio je Hrvatskoj što u kontinuitetu podržava integracione procese Crne Gore, kao i na doprinosu našem učlanjenju u Sjevernoatlantski savez.

Prema njegovim riječima, intezivan razvoj koji Crnu Goru svrstava među najbrže rastuće ekonomije Zapadnog Balkana i Evrope, kao i reforme zakonodavstva, čine naš poslovni ambijent atraktivnim za ulaganje. Od obnove nezavisnosti 2006. godine, u crnogorsku ekonomiju je investirano blizu 10 milijardi eura u bruto iznosu, iz više od 125 zemalja.

- U navedenom periodu, investicije iz Hrvatske su iznosile 92 miliona eura, a očekujem da će kompanije iz vaše zemlje u budućnosti biti još prisutnije na našem tržištu – rekao je Golubović.

Trgovinska razmjena sa Hrvatskom ima uzlazni trend, i u 2019. je iznosila 154 miliona eura. Ipak, imajući u vidu teritorijalnu bliskost i komapatibilnost privreda, nivo razmjene je i dalje ispod realnih tržišnih mogućnosti.

- Činjenica da se Hrvatska i Crna Gora ubrajaju u vodeće ekonomije ovog Regiona ukazuje da bi efikasnije korišćenje resursa znatno unaprijedilo privredne veze u oblasti energetike i obnovljivih izvora energije, zaštite životne sredine, poljoprivrede i naročito infrastrukture. U tom smislu, smatram da će uvođenje direktne vazdušne linije Podgorica-Zagreb i izgradnja Jadransko-jonskog autoputa doprinijeti inteziviranju ekonomskih odnosa, naročito u sektoru turizma koji predstavlja ključni generator društvenog proizvoda u našim državama– kazao je predsjednik.

Komore Crne Gore i Hrvatske, dodaje Golubović, kroz blisku saradnju, doprinose unapređenju postojećih i stvaranju novih poslovnih aranžmana, što mora biti prioritet i u budućem periodu.

- Kompanije poput Končara, koje uspješno posluju u našoj državi najbolji su ambasadori hrvatske privrede u Crnoj Gori. Za poštovanje su postignuća vaše kompanije, projekti koje ste realizovali i tržišta koja ste osvojili – naveo je on.

Učešćem u izgradnji hidroelektana Perućica, Piva i Glava Zeta Končar se visoko pozicionirao kao partner razvoja energetskog sistema Crne Gore.

- Budući da se energetika ubraja u vodeće pokretače crnogorske ekonomije i da se realizuje ili planira izgradnja novih elektro-energetskih postrojenja, očekujemo da kompanija Končar svojim kapacitetima i ekspertizom pruži značajan doprinos novoj fazi razvoja ovog sektora u Crnoj Gori – istakao je Golubović.

On je kompaniji Končar poželio uspješan rad i izrazio uvjerenje da će nastaviti da doprinosi ekonomskoj saradnji Crne Gore i Hrvatske, te afirmaciji ovog područja kao poželjne investicione destinacije.

Nakon uvodnog dijela prikazan je korporativni film i priređena tehnička prezentacija Grupe Končar.

Skupu su, među ostalima, prisustvovali ministarka ekonomije Dragica Sekulić, ministar finansija Darko Radunović te ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković.