You are here

Konstituisan Koordinacioni odbor zdravstvenog turizma

03/06/2016

Koordinacioni odbor zdravstvenog turizma Privredne komore Crne Gore konstituisan je na sjednici održanoj 3. juna 2016. godine. Verifikovani su mandati 28 članova – predstavnika privrednih društava, državnih institucija, javnih preduzeća, udruženja i NVO, koji će svojim radom doprinositi razvoju ove značajne oblasti.

Za predsjednika Koordinacionog odbora je izabran Vasilije Stijepović, izvršni direktor Klastera zdravstvenog turizma Crne Gore, a za zamjenika Marko Petričević, generalni direktor Direktorata za upravljanje turističkom destinacijom u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Prema riječima Stijepovića, Privredna komora će kroz Koordinacioni odbor upotpuniti sistemski rad na afirmaciji zdravstvenog turizma u Crnoj Gori, koji traje posljednjih osam godina.

- Osnovni cilj ovog Koordinacionog odbora trebalo bi da bude osmišljavanje, podsticanje, koordinisanje, razvoj, unapređenje kvaliteta usluga, rješavanje stručnih pitanja, profilisanje zdravstvenog turističkog proizvoda, kao i oblikovanje njegove promocije na domaćem i stranom tržištu – kazao je Stijepović.

On smatra da Odbor, u sinergiji sa drugim akterima razvoja zdravstvenog turizma, treba da pomogne iznalaženju izvora sredstava finansiranja razvojnih programa zdravstvenog turizma u Crnoj Gori, uspostavljanju saradnje sa državnim organima te zastupanju interesa članica pri donošenju zakonskih propisa, te da aktivno učestvuje u javnim raspravama i izdavanju publikacija.

Zamjenik predsjednika Marko Petričević je kazao da od Koordinacionog odbora očekuje značajne preporuke, ali i kritike prema resornom ministarstvu, kako bi se pomogao razvoj ove značajne grane koja predstavlja biznis sa sve značajnijim rastom i udjelom u svjetskom BDP-u od 20 odsto.

Nataša Žugić, savjetnica u Ministarstvu zdravlja, istakla je da ministarstvo podržava osnivanje ovog odbora i nada se da će se djelovanjem ovog odbora, u potpunosti definisati oblast zdravstvenog turizma i  postići sinergijski efekat kroz saradnju sektora turizma i zdravstva u Crnoj Gori.

Marina Delić, medicinska direktorica Instituta „Dr Simo Milošević“ u Igalu, kazala je da je zajednički interes svih da naša zemlja bogata resursima u oblasti zdravstvenog turizma strateški ih iskoristi za dobrobit svih građana.

Sjednicu je vodila potpredsjednica Komore Ljiljana Filipović, koja je istakla da Koordinacioni odbor predstavlja nastavak zalaganja Komore za razvoj zdravstvenog turizma kako bi Crna Gora postala destinacija prepoznata, između ostalog, i po ovoj djelatnosti. Ona je podsjetila da je Komora organizovala više stručnih skupova na temu zdravstvenog turizma.